Нова скандалозна изјава Борисова: Румунски туристи криви за ширење афричке куге!

Премијер Бугарске Бојко Борисов је на састанку са пољопривредницима из области Пазарџик, који протестују, рекао да су за избијање болести међу свињама криви туристи из Румуније, који свакодневно у Бугарску долазе својим аутомобилима у великом броју и успут бацају остатке хране.

Бојко Борисов (фото : Лола Ђорђевић)

„Они једу на путу, а остаци (хране) се лако шире. На њих слећу птице, по њих долазе дивље свиње“, изјавио је у петак бугарски премијер.

Новинар Владимир Береану прокоментарисао је речи бугарског премијера Бојка Борисова о умешаности румунских туриста у ширењу афричке куге у Бугарској.

Он сматра да изјаве бугарског премијера, без обзира на оштру реакцију Румуније, неће утицати на односе двеју земаља.

„Бугарско-румунски односи вероватно неће трпети због тога, јер румунске власти познају господина Борисова. Румунија схвата да је Борисов врло емотиван и да често говори ствари које немају много везе са стварношћу“, казао је новинар у интервјуу за Бугарски национални радио (БНР).

Стручњак из Института за процену и анализе у области туризма Румен Драганов, напротив, стао је на страну шефа Владе Бугарске.

„Реакција Бојка Борисова је апсолутно исправна. Нико не би требало да га криви за страхове које је изразио крајње искрено. Ово је упозорење да превоз свињских производа представља опасност за све земље“, рекао је Драганов.

Раније је Министарство спољних послова Румуније оштро критиковало речи Борисова. Министарство је изразило „изненађење и разочарање због начина на који се бугарски премијер односи према румунским туристима који доприносе расту бугарског БДП-а“.

Водећа опозициона снага у земљи, Бугарска социјалистичка партија такође је осудила изјаву бугарског премијера. Према речима председнице партије Корнелије Нинове, бугарски премијер је увукао земљу у „још један дипломатски скандал“ са суседима.

„Увукао нас је у дипломатски скандал са Србијом око Косова, са Северном Македонијом, називајући председника и премијера ’Северномакедонцима‘, а сада и са Румунијом, оптужујући румунске туристе да су донели (афричку) кугу“, написала је Нинова на својој страници на Фејсбуку.

У Бугарској због избијања афричке куге свиња у већини области у земљи власници приватних пољопривредних газдинстава, који се налазе у радијусу од 20 километара од жаришта болести, морају да униште своје свиње као превентивну меру.

Једини изузеци су званично регистроване свиње. Налог Министарства изазвао је протест мештана, а у многим областима одржани су протести.

Нова скандалозна изјава Борисова: Румунски туристи криви за ширење афричке куге!

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »