Кинеска влада ће допустити додатну девалвацију јуана, Волстрит претрпео најгори дан од почетка 2019.

Ако САД наставе са заоштравањем трговинског конфликта, могуће је да ће кинеска влада допустити додатну девалвацију јуана, како би помогла извозним компанијама да се изборе са притиском од повећања царина, сматра истраживач са Института за светску економију и политику Академије друштвених наука Кине Џанг Минг.

„Уколико америчка страна настави са заоштравањем трговинског сукоба, није искључено да ће кинеска влада дозволити девалвацију јуана услед притиска на тржишту и то како би помогла извозним предузећима да ублаже могући притисак од повишених царина“, рекао је стручњак.

Према његовом мишљењу, основни узрок пада јуана је Трампова одлука да од 1. септембра уведе нове царине на извоз кинеске робе у вредности од 300 милијарди долара.

„То је очигледно супротно од очекивања тржишта, а кинеска влада је постала још песимистичнија у погледу перспектива кинеско-америчких преговора“, сматра Минг.

Он такође верује да неће доћи до даљег обезвређивања кинеске валуте.

«Америчке Федералне резерве крајем јула су почеле да снижавају каматну стопу, а индекс долара је нагло опао. То је други фактор који доприноси стабилном курсу јуана“, објаснио је.

Поред тога, стручњак сматра да у овом тренутку не постоји ризик од конкурентне девалвације јуана, јер је тренутно амплитуда његовог пада ограничена утицајем трговине, али истовремено признаје да се то у будућности може догодити са другим валутама.

„Ако трговински рат и промена курса јуана буду утицали на економски развој других земаља или погоршају стање спољне трговине, онда ће друге земље добровољним обезвређивањем валуте моћи да изгладе неслагања и на крају ће доћи до конкурентног обезвређивања валута. Кроз историју је било више таквих случајева“, закључио је стручњак.

Раније је саопђтено да је Волстрит претрпео најгори дан од почетка 2019. године.

До пада на берзама на Волстриту дошло је, према проценама Вашингтона, након узвратних мера Кине према Америци.

Кинеска влада ће допустити додатну девалвацију јуана, Волстрит претрпео најгори дан од почетка 2019.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »