Кина: Може доћи до потреса на финансијском тржишту

Одлука САД да прогласе Кину валутним манипулатором довешће до потреса на финансијском тржишту и створиће препреке за опоравак светске економије, наводи се у саопштењу Народне банке Кине.

У саопштењу се наводи да „самовољни једнострани и протекционистички акт озбиљно крши међународне норме“.

„Осим што су САД неосновано уврстиле Кину у валутне манипулаторе, својим акцијама наносе штету простим људима. Кина је категорично против тога“, наводи ресор.

„То не само да на најозбиљнији начин поткопава међународни финансијски поредак који ће довести до потреса на финансијском тржишту, него ће створити огромне препреке за опоравак међународне трговине и светске економије“, наводи се у саопштењу Народне банке Кине.

Амерички председник Доналд Трамп 1. августа је објавио намеру САД да од 1. септембра уведу царине од 10 одсто на робу из Кине укупне вредности од 300 милијарди долара. У складу са тим, Народна банка Кине 5. августа је девалвирала курс јуана за долар до минимума од децембра прошле године. Касније је америчко Министарство финансија уврстило Кину на списак земаља које манипулишу валутом и саопштило да ће о томе обавестити Светску трговинску организацију.

 

Спутњик

Кина: Може доћи до потреса на финансијском тржишту

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »