Генерал Мојсиловић: сарадња са Русијом све боља, имамо подршку руске војске

Русија као стратешки партнер ће нам и даље пружати многострану подршку, на чему смо им захвални. Са њом имамо партнерске и пријатељске односе, а сарадња је из године у годину све боља, што је обострана жеља. У то сам се уверио и за време разговора са генералом Валеријем Герасимовом, начелником Генералштаба.

Генерал Мојсиловић у разговору са домаћином, генералом Гарасимовом / Фото Б. Влаховић

То је за «Новости» рекао генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, сумирајући своју прву службену посету колегама у Москви. Он истиче да Војска Србије само следи и претаче у дело одличне политичке односе између две пријатељске земље, што је било потврђено и приликом јануарског сусрета председника Владимира Путина и Александра Вучића у Београду.

*Да је разговор са Герасимовом протекао у пријатељској атмосфери потрђује и саопштење Министарсва одбране Русије. О чему сте конкретно причали?

— Говорили смо о разним темама, од ситуације на Балкану па до проблема миграната. Да је домаћин био заинтересован за разговор доказ је и то што је, без обзира на велики број делегација у Москви, баш нама посветио више од једног сата. Посебно смо анализирали сутуацију на Косову и Метохији. Ми и даље сматрамо да је то територија Србије, а једнострани потези Приштине погоршавају безбедносну ситуацију. Добили смо подршку од руског војног руководства око тога како радимо у вези с Косовом. Наравно да смо ми посебно заинтересовани за безбедност Срба, не само на северу КиМ већ у целој покрајини.

*Разговарали сте и о мигрантима, као и о опасности од повратка муслиманских екстремиста из Сирије. То брине не само Русе већ и балканске државе. Имате ли спреман одговор за тај изазов?

— Што се тиче миграната који желе да се докопају Европе, њихов број се смањио, али је тренд тог феномена непредвидљив. Турска успева да задржи велики број избеглица. Ми се трудимо да имамо под контролом тзв. балканску руту миграната. Тренутно их је у Србији око 4.000.

*Шта је са борцима Исламске државе који се поражени враћају у наш регион?

— Будно пратимо њихов повратак. Када је реч о борцима са Балкана, у редовима ИД најбројнији су они са Косова и Метохије, затим Бошњаци из БиХ, а има и оних који живе у Рашкој области. Хтео бих да подсетим да Србија има закон који предвиђа казне за оне који учествују у терористичким организацијама.

Срби и Руси заједно, детаљ са заједничке вежбе(фото:Лола Ђорђевић)

*Србија већ пети пут учествује на међународним војним играма у Подмосковљу. У чему је њихов значај?

— Оне су важне да се види ниво обучености. Наравно да смо се спремали за ове игре да покажемо како су нам обучени војници, а домаћини су заиста учинили све да услови боравка и такмичења буду на највишем нивоу. Дошле су делегације из 39 земаља. Вежбе које имамо са представницима страних земаља за нас су веома корисне. Искуства наших официра и војника су драгоцена. Нисмо најбоље опремљена армија што се тиче технике и наоружања, али сам уверен да је српски војник најхрабрији и најтврдоглавији. Мислим на онај позитивни инат.

Генерал Мојсиловић у разговору са домаћином, генералом Гарасимовом / Фото Б. Влаховић

 

*И ове године нашу Војску очекују бројне вежбе…

— Код нас је ове године била вежба «Словенско братство» у којој су учествовали, осим наших војника и старешина, и представници Русије и Белорусије. Наши пилоти имају одличне односе са руским, па се наизменично одржавају сусрети БАРС, а та скраћеница значи «Братство авијатичара Русије и Србије». Такође ће се одржати још неколико мањих вежби.

детаљ са вежбе „Словенско братство 2019“ (фото:Лола Ђорђевић)

Крајем августа ове године у Лењинградској области око 200 војника и старешина српске војске ће учествовати у маневрима Западног руског војног округа.

*НАТО не крије своје подозрење када су у питању наши заједнички маневри са Русима…

— На примедбе које понекад долазе са Запада на наше учешће на вежбама у Русији, ја кажем: ми смо отворени и спремни на сарадњу и да вежбамо са свима. Суштина тих активности је да нам та сарадња користи подизању квалитета наших јединица.

 *Као дете сте живели у Москви јер вам је отац овде радио као економски представник. Како вам сада изгледа престоница Русије?

— Много тога се променило. У време док сам живео у Москви, на улицама није било толико аутомобила. Изграђено је и много нових зграда. Али једно је ипак остало као и пре. Руси су веома срдачни и пријатељски се односе према нама. Та међусобна симпатија и љубав се не мењају, а то је најважније.

 

Фото Д. Миловановић

ВРХУНСКА ОБУКА ПИЛОТА

Ове године четири припадника Војске Србије завршила су Генералштабну академију Русије. Више официра је на разним курсевима. Осим тога, пет пилота је на обуци за «миг-29» у Липецку.

Планира се да од септембра буду на Академији три наша човека, а два ће бити на ПВО академији у Смољенску.

Доћи ће на обуку и пилоти за транспортну авијацију и хеликоптере.

АГРЕСИЈА НА ПЛАКАТУ

У изложбеном центру на полигону «Алабино» у Подмосковљу постављен је штанд Војске Србије, који је посетио генерал Мојсиловић.

Овај наш «пункт» изазвао је велико интересовање, али је највећу пажњу посетиоца привлачио плакат који подсећа на 20 година од агресије НАТО.

Бранко ВЛАХОВИЋ

http://www.novosti.rs

 

Генерал Мојсиловић: сарадња са Русијом све боља, имамо подршку руске војске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »