„Гардијан“ се извинио Спутњику

Британски лист „Гардијан“ извинио се Спутњику, јер га је неправедно оптужио за ширење лажних информација.

© Sputnik / Евгения Новоженина

„Прецизност нам је важна, и зато, уколико сте љубитељ нашег пројекта „Fake or for Real“, прочитајте, молим вас, следеће – у објави од 19. априла ми смо претпоставили да је распрострањена фотографија, која је снимљена током пожара у Нотр Даму, обрађивана. Носилац ауторског права на фотографију је ступио у контакт са нама, и ми признајемо да фотографија није уређивана. Извињавамо се што смо тврдили супротно“, наводи се у објави, коју је „Гардијан“ објавио на свом Инстаграм налогу 5. августа.

У априлу је катедералу Нотр Дам у Паризу захватио велики пожар. Дописник Спутњик Француска је направио фотографију, на коме се види катедрала у пламену, а испред ње двојица насмејаних младих људи, који се провлаче испод полицијских барикада.

Редакција француског Спутњика није додала никакав коментар уз фотографију. Међутим, она се проширила Интернетом, а корисници друштвених мрежа су користили фотографију као доказ да муслимани наводно славе трагедију.

Са друге стране, поједини западни медији оптужили су Спутњик да је намерно објавио фотографију на друштвеним мрежама, с циљем ширења негативног става према муслиманима.

Тако је лист „Гардијан“ 19. априла објавио ту фотографију француског Спутњика на свом Инстаграм налогу у категорији „Fake or for Real“.

© Sputnik /

Лист је окарактерисао фотографију као лажну вест, позивајући се на мишљење одређених америчких стручњака, који су тврдили да је фотографија обрађена.

„Ако увећате фотографију, видећете очигледне знакове монтаже на лицу мушкарца“, саопштено је.

Међутим, Спутњик је доказао да је снимак оригиналан, тако што је објавио извор са свим метаподацима. Ипак, британском листу је требало неколико месеци да призна да није био у праву.

„Гардијан“ се извинио Спутњику

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »