ВИДЕО: Обележавање 24 године страдања, које је ретко у историји људскога рода

Централна државна манифестација обележавања Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији «Олуја», одржана је вечерас код манастира Крушедол на Фрушкој Гори.

Централним поменом одата је пошта жртвама хрватске војно-полицијске акције «Олуја», а парастос свим жртвама служио је патријарх српски господин Иринеј.

Председник Вучић је, на почетку обраћања истакао да је 4. август, тежак, ужасан дан за сваког Србина ма где да живи.

Данас у обележавању овог тужног дана можемо сви да будемо уједињени. Има међу нама разлика, не мислимо увек исто, али данас су Срби, ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности – истакао је председник Вучић.

Председник је, такође, најавио да ће Србија на 25. годишњицу “Олује” одржати највећи скуп до сада, у центру Београда.

Према речима Милорада Додика, српски народ је најстрадалнији народ прошлог века. Он је истакао да је прошло 24 године од дана када је донесена одлука од стране Хрватске да се очисти етнички српски народ у Крајини, како би се прошловековни циљ етнички чисте Хрватске остварио.

А тек смо пети пут овде на обележавању како би доказали да нисмо заборавили и да нећемо заборавити и то треба да захвалимо председнику Александру Вучићу, који је пре пет година иницирао и пружио прилику да о томе говоримо и да, једноставно, то не заборавимо – поручио је српски члан председништва БиХ Милорад Додик.


Додик је, такође, нагласио да ако Србија заборави «Олују», за неколико година нико о томе неће причати.

Зато је важно овакво окупљање. Морамо се окренути ономе што јесте наша бит у овом времену. Не можемо вратити погинуле. Само у »Олуји» је погинуло више од 1.800 наших људи, а више од 800 их се и данас тражи као нестало» – истакао је Додик и нагласио да су то тешке и незацељиве ране нашег народа. Он је, такође, додао да Србима, где год били, треба мир и да је Србија усмерена на то да очува оно што је најважније, а то је српски народни идентитет.

Обраћајући се окупљенима, патријарх српски Иринеј подсетио је да се на данашњи дан сећамо оног многобројног страдалог и побијеног нашег народа, оних који су невино пострадали и невино лишени свога живота.

Данас је пуне 24 године од њиховог страдања, које је ретко у историји људскога рода, а посебно у историји нашег народа — нагласио је патријарх Иринеј додајући да морамо учинити све да се такво зло никада више не понови.

У име прогнаних у “Олуји” обратила се Милица Јурић, рођена Михић, која је као дете морала да напусти свој дом у околини Плитвичких језера, а чије је село уништено и кућа спаљена — у једној ноћи.

Обележавању годишњице «Олује» код манастира Крушедол присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и министар одбране Александар Вулин са члановима Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије.

Акција ”Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица тражиле спас у Србији.

Извор: Министарство одбране 

ВИДЕО: Обележавање 24 године страдања, које је ретко у историји људскога рода

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »