Путин поручио САД: Одговараћемо реципрочно

Председник Русије Владимир Путин одржао је оперативни састанак са члановима Савета безбедности Русије, чија је главна тема било једнострано повлачење Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, саопштила је прес-служба Кремља.

Русија не може да игнорише стање ствари након повлачења Сједињених Америчких Држава из Споразума о ликвидацији ракета и да се задовољава у потпуности неоснованим изјавама Вашингтона и његових савезника о миру, рекао је руски председник.

Путин је нагласио да Русија не одустаје од својих преузетих једностраних обавеза.

„Не одустајемо од својих једностраних обавеза, све наше акције ће бити искључиво реципрочног карактера. То се односи на развој, производњу и распоређивање ракета средњег и кратког домета копненог базирања. Док не буду распоређене америчке ракете средњег и кратког домета ни ми нећемо постављати наше ракете у тим регионима“, објаснио је Путин.

Русија сматра да је потребно наставити преговоре у пуном формату о стратешкој стабилности и безбедности.

„Ми смо спремни за то, без одлагања“, рекао је руски председник.

Повлачење из Споразума о ликвидацији ракета под измишљеним изговором озбиљно је закомпликовало ситуацију у свету и створило фундаменталне ризике за све, сматра руски председник.

„Наглашавам, за насталу ситуацију потпуно је одговорна америчка страна“, додао је Путин.

Акције Вашингтона које су довеле до раскидања Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета неминовно ће довести до дестабилизације глобалне безбедности, приметио је Путин.

„Према нашем мишљењу, поступци Сједињених Америчких Држава који су довели до раскидања Споразума о ликвидацији ракета, неминовно ће довести до девалвације и слабљења целокупног оквира глобалне безбедности, укључујући и Споразум о стратешком офанзивном оружју и Споразум о неширењу нуклеарног оружја“, истакао је руски лидер.

Он је додао да ће амерички поступци у вези са раскидањем Споразума довести до обнове трке у наоружању. Путин је обећао да ће Русија почети да развија ракете средњег и мањег домета ако буде уверена да су Сједињене Америчке Државе почеле са производњом таквог наоружања.

„Док такво наоружање не уђе у употребу у руској армији, Русија ће реалним претњама са којима се суочава у вези са повлачењем САД из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета поуздано парирати већ постојећим средствима која имамо“, констатовао је он.

Међу таквим наоружањем су ракете ваздушног базирања Икс-101 и „Кинжал“, ракете морског базирања „Калибар“ и перспективни системи, међу којима су и хиперсонични системи типа „Циркон“, нагласио је председник.

Руски лидер такође је наредио министарствима одбране и спољних послова да прате кораке Вашингтона у вези са распоређивањем ракета средњег и кратког домета.

„Узимајући у обзир насталу ситуацију, наређујем Министарству одбране, Министарству спољних послова и Спољнообавештајној служби Русије да пажљиво и темељно прате даље кораке Сједињених Америчких Држава у развоју, производњи и распоређивању ракета средњег и кратког домета“, нагласио је Путин, преноси прес-служба Кремља.

Сједињене Америчке Државе су повлачењем из Споразума прецртале дугогодишње напоре чији је циљ био смањење вероватноће војног сукоба, навео је руски лидер.

„Уместо пажљивог разматрања проблема међународне безбедности, Сједињене Америчке Државе су једноставно прецртале вишегодишње напоре усмерене на смањење вероватноће великог војног сукоба, који укључује и употребу нуклеарног оружја“, оценио је Путин.

Без обзира на повлачење Вашингтона из овог споразума, Русија рачуна на здрав разум и осећај одговорности Вашингтона и његових савезника и пред својим народима и пред читавом међународном заједницом.

 

Спутњик

Путин поручио САД: Одговараћемо реципрочно

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »