Пуцњавом на сеоској славе код Тузле растерани Срби

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да је у петак, 2. августа, мушкарац бошњачке националности пуцњавом растерао Србе који су се у насељу Пожарница код Тузле окупили да обележе сеоску славу Илиндан.

Одбор наводи да се више од 1.000 Срба пореклом из Пожарнице и других предратних српских села Тузланског краја окупио у Пожарници да обележи сеоску славу Илиндан.

„У поподневним сатима на скуп је аутомобилом дошао један од комшија из насеља Баре бошњачке националности и испуцао цели шанжер из ватреног оружја калибра 9 милиметара, пред очима полиције, и затим побегао”, каже се у саопштењу и додаје да су чауре остале на месту пуцања, а да се народ који је дошао да обиђе гробља и имања одмах разишао.

Како се наводи, полиција је кренула у потеру за починиоцем и није успела да га стигне.

„Из жеље да не стварамо нелагодну код ретких повратника у Тузлански кантон, тек данас је одлучено да се јавност обавести о овом инциденту, јер смо хтели да органи и институције Тузланског кантона ухапсе починиоца, а до данас немамо вести да је починилац приведен”, саопштио је Одбор.

Јасно је, каже се у саопштењу, да је намера била да се растера скуп, да се Србима поручи да нити тај један дан нису добродошли.

„Овај инцидент би се могао приписати неодговорном појединцу, али треба рећи и да је мит о Тузланском кантону као оази мултиетничности, у ствари једна велика неистина”, оценио је Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

Према званичној информацији Владе Тузланског кантона од 22. маја 2019. године, како се наводи, Влада Тузланског кантона, у којој ради 251 државни службеник, има само четири Србина државна службеника.

У Влади Тузланског кантона ради 196 намјештеника, од тога само три Србина.

Од 4.258 запослених у области предшколског основног и средњег образовања у Тузланском кантону само је 72 Срба или 1,69 одсто.

„Према попису из 1991 године, на територији данашњег Тузланског кантона је живјело 13,2 одсто Срба. Устав Федерације БиХ и Устави кантона гарантују да ће национални састав запослених у органима кантона бити пропорционалан попису из 1991 године”, навео је Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ, преноси Танјуг.

Пуцњавом на сеоској славе код Тузле растерани Срби

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »