Мустафа: Када смо заједно нико нас не може победити; Османи кандидат за премијера

Иса Мустафа, који је реизабран за председника најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) захвалио је свим члановима странке и поручио да је почаствован указаним поверењем.

Харадинај и Мустафа Фото Танјуг / АП

На свом фејсбук профилу је написао да је скупштина ДСК јуче демонстрирала демократску културу, препуну стрпљења и великог труда током 30-годишњег постојања и рада.ДСК је, иначе, странка десног центра, а њен оснивач је био Ибрахим Ругова.

Мустафа, који је био косовски премијер у претходном мандату, поручио је да је ДСК објединила различитост мишљења и деловања, што је, како је навео, и заједнички именитељ политичког програма те странке.

“Скупштина нас је све ујединила. Све генерације и све аспирације. Дакле, заједно ћемо ићи до велике победе на следећим изборима. Кад смо заједно, нико нас не може победити”, поручио је, између осталог, Мустафа.

ВЈОСА ОСМАНИ МОГЛА БИ ДА БУДЕ КАНДИДАТ ДСК ЗА ПРЕМИЈЕРА

Посланица најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова (ДСК) Вјоса Османи могла би да буде кандидаткиња за премијерку на предстојећим ванредним парламентарним изборима, пише приштинска Газета Експрес.

Лист пише да је неопозива оставка Рамуша Харадинаја на место премијера затекла косовску политичку сцену, а највише ДСК која се налазила у процесу унутрстраначких избора.

Поједини медији су спекулисали да председник привремених приштинских институција Хашим Тачи чека да се избори унутар ДСК заврше да би одлучио да ли ће Косово ићи на нове парламентарне изборе или ће влада бити реконструисана.

Иса Мустафа/ Anadolu Agency

Након што је Иса Мустафа по треци пут изабран за шефа ДСК, очекује се да ће привремене приштинске власти убрзо имати датум ванредних парламентарних избора.

Председник косовског парламента и председник ДПК, која је окосница владајуће коалиције, Кадри Весељи за сутра је заказао седницу председништва скупштине на којој ће тема бити распуштање парламента и одређивање датум ванредних избора.

Газета Експрес пише да је се ДСК нашао и под повећаним притиском опозиционог Покрета Самоопредељење на новог-старог лидера Мустафу, захтевом за формирање предизборне коалиције.

«Грађани очекују једно велико предизборно јединство и има изгледа да гласачи било које одступање од овог историјског очекивања казне», изјавио је раније председник тог покрета Аљбин Курти.

Предизборна коалиција није, међутим, све што Самоопредељење жели од ДСК, пише Експрес и додаје да ће тај покрет тражити да кандидат те евнтуалне коалиције за премијера буде Курти.

Један од водећих људи ДСК и градоначелник Гњилана, Љуфти Хазири, је поручио да би кандидат те странке за премијерку на предстојећим изборима могла бити Вјоса Османи.

Вјоса Османи

Османи би била прва жена кандидована за премијера на општим изборима на тзв. Косову икада.

«Вјоса Османи је увек имала прилике и имаће. И данас је потврђено и то питање. ДСК је јединствена и очекује се велики повратак ДСК, али се не везује ни за једно посебно име. ДСК има једну велику екипу и екипа ће изаћи као победник, а не појединац. Спекулативно је бавити се појединцем. Од данас, ДСК ће радити тимски…», поручио је Хазири.

Иначе, сам Хазири негирао је да има амбиције да буде кандидат за премијера, будући да га интересује само функција градоначелника коју тренутно обавља.

Поред Агима Вељијуа, Хазири је био један од кандидата за кога се веровало да би могао на унутарстраначким изборима да буде изабран за лидера ДСК, али се то није догодило.

 

 

Мустафа: Када смо заједно нико нас не може победити; Османи кандидат за премијера

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »