Мираш не би у Милову ”цркву”: Нисмо заинтересовани за цркву која би се звала ”православна”

Српска црква већ се громогласно противи и самоме помену таквога решења, а Црногорска га сматра немогућим и неприхватљивим. Могуће да је некоме циљ да направи трећу, такозвану православну цркву. У свакоме случају, пред олтарима такве цркве Црногорци неће клечат, нити се тако решава подељеност унутар националнога бића православних Црногораца.

„Својеврсну платформу“ за решавање црквеног питања, иницијативу председника Црне Горе Мила Ђукановића да се у једну „православну цкрву“ уједине Српска и Црногорска црква, поглавар НВО ЦПЦ Мираш Дедеић сматра немогућим и неприхватљивим решењем и у изјави за Побједу поручује да “пред олтарима такве цркве Црногорци неће клечат”.

“Свака православна црква депозит је традиције и културе народа који јој је повјерен на развијање хришћанских врлина. Свака је лојална својој држави и народу, Српска српскоме, Руска рускоме и тако редом. Зато православна црква која није национално обиљежена и чије биће није и национално не постоји у православној васељени. Да има основа за њу, већ би таква била оживљена и прожета Духом Светијем”, казао је Мираш.

Председник Мило Ђукановић недавно је понудио „својеврсну платформу“ за решавање црквеног питања у нашој земљи сматра да би „формирање православне цркве Црне Горе без националног предзнака ставило тачку на подељеност православних верника“.

Он је у интервјуу у “Живој истини” истакао да би та црква требало да буде отворена “за све верујуће људе православне вероисповијести и која ће свима који су до сада службовали у овој или оној цркви отворити могућност да своје услуге, искуство и знање ставе у функцију да се та црква развије и постане важан ослонац даље друштвене кохезије у Црној Гори”, позвавши Митрополију црногорско-приморску и остале епархије СПЦ у нашој земљи да буду дио “решења, а не да остану традиционално дио проблема”.

Из Српске православне цркве, једине канонске цркве у Црној Гори, односно митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је два дана касније како у Црној Гори постоји тенденција људи “који не знају ни шта је црква, нити верују у Бога, нити су крштени да стварају своје “цркве””.

НВО ЦПЦ до сада се није оглашавала поводом Ђукановићеве иницијативе, а Мираш у изјави за Побједу категоричан је да не гледају благонаклоно на такво решење деценијског спора две верске заједнице.

“Српска црква већ се громогласно противи и самоме помену таквога рјешења, а Црногорска га сматра немогућим и неприхватљивим. Могуће да је некоме циљ да направи трећу, такозвану православну цркву. У свакоме случају, пред олтарима такве цркве Црногорци неће клечат, нити се тако рјешава подијељеност унутар националнога бића православних Црногораца. Ево сто година та подијељеност није превазиђена. Ниједне власти до сада се нијесу трудиле да оснаже црногорски идентитет и да државу ослоне на Црногорце. Слом Црне Горе 1989. године је доказ томе, а ни данас нијесу боље прилике”, упозорава владика.

ИН4С

Мираш не би у Милову ”цркву”: Нисмо заинтересовани за цркву која би се звала ”православна”

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »