Идентификовано 160 логора терористичке ОВК

Радна група за прикупљање доказа идентификовала је скоро 160 илегалних логора које је имала терористичка ОВК на Космету и ускоро ће имати нови састанак са Специјализованим тужилаштвом, изјавио је данас председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохији Милован Дрецун.

Дрецун је током гостовања на РТС представио интерну презентацију Радне групе за прикупљање доказа о злочинима терористичке ОВК у којој је наведено и да је ОВК имала бројне илегалне логоре и затворе на Космету.-

«Зона «Лаб» десет логора, зона «Шаља» 13 логора, зона «Дреница» 16 логора, зона «Неродимље» 18 /затвора/ , зона «Паштрик» 37 /затвора/ зона «Дукађини», где је Харадинај директно одговоран, 33 затвора» — навео је он и додао да је идентификовано скоро 160 илегалних логора које је имала терористичка ОВК.

Дрецун истиче да су злочини разврстани по оперативним територијама, зонама општинама као и по кривичним делима — убиства, отмице, сексуално злостављање, уништавање имовине, принудно исељавање…

«Та документација је код нас на сигурном» — каже он.

Он каже да Радна група за прикупљање доказа о злочинима терористичке ОВК над Србима и осталим националним заједницама на Космету од 1998. године, коју је формирао скупштински Одбор за Косово и Метохију, сарађује са Специјализованим тужилаштвом и да «ради постепено».

«Имаћемо нови састанак ускоро са људима из Специјализованог тужилаштва, направили смо правни оквир и дио по дио документације ћемо њима предавати у зависности од предмета који ће они формирати» — рекао је Дрецун за РТС.

Он је истакао да Радна група чини све да прикупи што више доказа и обезбеди евентуалне сведоке који би потврдили злочине које је Рамуш Харадинај починио као један од команданата терористичке ОВК.

«Оно што је посебно интересантно код Харадинаја су илегални затвори» — навео је Дрецун, који је поновио да ја Радна група прикупила нове доказе који Харадинаја могу да одведу на оптуженичку клупу.

Он је рекао и да Радна група сматра да је на «добром путу» и да има довољно доказа против Харадинаја, додавши да је на Специјализованом тужилаштву «да одлучи какав је квалитет тих доказа и да ли ће подићи оптужницу».

Идентификовано 160 логора терористичке ОВК

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »