Трамп прети европским земљама: Послаћу вам терористе

Амерички председник Доналд Трамп запретио је у истом дану и Европи и Кини.

AP Photo Доналд Трамп

Европским земљама је поручио да ће им вратити хиљаде терориста Исламске државе европског порекла који су заробљени у Сирији уколико не буду хтеле да прихвате своје грађане придружене терористима.

Трамп је, истовремено, најављујући наставак трговинских преговора с Пекингом, обзнанио и да ће од 1. септембра применити таксе од 10 одсто на производе из Кине вредне 300 милијарди долара. Цене нафте су, после претњи Трампа, порасле за око два одсто.

Две највеће светске економије, САД и Кина, заглављене су у трговинском рату после америчких оптужби да Пекинг користи предаторску тактику, која укључује крађу трговинских тајни и приморавање страних компанија да предају технологију. САД су увеле таксе на увоз кинеске робе вредне 250 милијарди долара, на шта је Пекинг узвратио таксама на америчке производе вредне 110 милијарди долара, пре свега на пољопривредне производе.

У међувремену, Трампова администрација је захтевала од влада европских земаља да прихвате своје грађане који се сумњиче да су се придружили ИД, пошто је већина њих већ одбила да то учини, страхујући да су повратници из Сирије безбедносни ризик:

— Желимо да хиљаде бораца Исламске државе прими Европа. Хајде да видимо да ли ће их примити. Ако неће, ми ћемо морати да их пошаљемо у Европу — запретио је Трамп.

ЗАРОБЉЕНИЦИ У СИРИЈИ

Амерички савезници у Сирији држе у заробљеништву око 13.000 странаца — 2.000 мушкараца и око 11.000 жена и деце, који се сумњиче да су повезани са ИД. Око 800 бораца ИД пореклом из Европе заробљено је на северу Сирије, са женама и децом.

Трамп прети европским земљама: Послаћу вам терористе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »