Патријарх Иринеј: Страдање Срба планирао сами врх Хрватске

Централна манифестација поводом обележавања годишњице хрватске акције „Олуја“ 1995. године, у којој је убијено или нестало око 2.000 Срба, а протерано више од 220.000, почела је вечерас молебаном који служи патријарх српски Иринеј испред манастира Крушедол.

Патријарх српски Иринеј (Фото: Лола Ђорђевић)

Обележавању под слоганом „Олуја је погром“ присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председник хрватског СДСС-а Милорад Пуповац, министри у Влади Србије, представници Српске листе са КиМ, Срби избегли током акције „Олуја“ и велики број грађана.

После парастоса за све страдале у злочиначкој акцији „Олуја“, присутнима се обратио патријарх Иринеј, подсетивши како је извршено етничко чишћење Срба из Хрватске.

„Страдање нашег народа планирао је највиши врх државе Хрватске. То је било планирано чишћење једног народа. Ово страдање може да се пореди са страдалима у Другом светском рату. Тачан број страдалих у ’Олуји‘ никада нећемо сазнати. То зна онај у чије име су они страдали и жртвовали своје животе“, рекао је патријарх.

Подсетио је да су страдали они који нису могли да пруже никакав отпор, стари и деца, те подсетио да су се једини логори за децу током Другог светског рата налазили управо у Хрватској.

Ово је пети пут да Србија и РС заједно обележавају годишњицу тог злочина.

После молебана, биће приказан кратак документарни филм о протеривању Срба из Хрватске, а присутнима ће се у име избеглих обратити Милица Јурић, а након ње Додик и Вучић.

Председник је раније позвао све Србе, посебно Крајишнике, да дођу код манастира Крушедол на обележавање годишњице „Олује“, за коју је рекао да је највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

У акцији, која је трајала четири дана, према подацима Документационо-информационог центра Веритас, погинуо је или нестао 1.861 Србин, а са територије тадашње Републике Српске Крајине, коју је заузела хрватска војска, избегло је више од 200.000 Срба.

Патријарх Иринеј: Страдање Срба планирао сами врх Хрватске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »