Османи: Нема шансе да Морина буде испоручен Србији

Потпредседник северномакедонске владе задужен за европске интеграције Бујар Османи истакао је да не постоји теоретска шанса да Томор Морина, бивши припадник ОВК који је ухапшен у Северној Македонији по потерници Интерпола, буде изручен Србији.

Османи је за TВ21 рекао да очекује да ће Министарство правде у понедељак донети одлуку да не испоручи Морину Србији.

Османи, који је функционер албанске партије ДУИ, рекао је да ће поштовати одлуку суда који му није дозволио да посети Морину у екстрадиционом притвору у Скопљу, али да је нашао начин да му да до знања да чини све да не буде изручен Србији.

«Пронашао сам нацин да пошаљем поруку господину Морини да смо активирали све домаће механизме да разјаснимо ситуацију и донесемо позитивну одлуку што пре и да гарантујем да не постоји теоретска шанса да он буде изручен Србији», рекао је Османи у телефонском разговору за ТВ21.

Османи је истакао и да је Морини поручио да је «ангажован како би био ослобођен из притвора док се не заврши поступак у Министарству правде Северне Македоније и док не буде донета одлука да неће бити испоручен».

У Министарство правде Северне Македоније стигао је захтев Србије за изручење Морине, рекла је пре неколико дана македонска министарка правде Рената Дескоска.

Дескоска је за Политику прецизирала да се материјал преводи и да ће у понедељак бити прослеђен Основном кривичном суду у Скопљу.

Када ће Србија добити одговор зависи од тога да ли је послата документација комплетна и да ли ће суд тражити додатну документацију и допунске информације, на основу којих ће, према процедури, донети решење, рекла је тада македонска министарка.

Морина је прошле седмице ухапшен на граничном прелазу Блаце – Ђенерал Јанковић, по Интерполовој потерници Србије која га тражи због сумње да је починио ратни злочин против цивилног становништа на Косову и Метохији.

Танјуг

Османи: Нема шансе да Морина буде испоручен Србији

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »