Мушкарац пуцао испред цркве у Тузли наочиглед полиције, па побегао

Непознати мушкарац пуцао је испред цркве у тузланском приградском насељу Пожарница приликом прославе Светог пророка Илије, наочиглед свештенства, окупљених верника и полиције Тузланског кантона, а потом се удаљио, преноси РТРС.

Фото: РТРС

Мушкарац је у петак увече дошао аутомобилом, испалио рафал у ваздух док је трајао црквено-народни збор, а потом се удаљио магистралним путем према Бијељини.

Све се десило на улазу у црквену порту, наочиглед припадника Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона, који су кренули за њим, али га, како су касније објаснили, нису сустигли.

У Удружењу наводе да је већина верника, који су на прославу у завичај дошли са малом децом, одмах отишла својим кућама у Бијељину, где живе након што су избегли из Пожарнице.

„Црквени збор је, након овог жалосног чина, завршен“, кажу у Завичајном удружењу Тузлака у Бијељини.

Завичајно удружење изразило је забринутост за безбедност малобројних повратника који живе у Тузланском кантону, као и за оне који повремено обилазе своја предратна огњишта.

Сличан инцидент догодио се и 15. септембра прошле године у месту Подгајеви, општина Живинице, пред црквом. И тада је био црквени збор, када је непознати мушкарац дошао возилом, пуцао, а потом се удаљио. После извесног времена се вратио, опет пуцао и нестао. Полиција га до данас није идентификовала.

Из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ кажу да су упознати са овим догађајем од петка, 2. августа, али да се чекало да полиција ухапси починиоца.

„Нисмо хтели да узнемиравамо јавност, већ смо хтeли да дамо шансу полицији да ухапси починиоца. Међутим, она то није урадила. Очигледна је намера да се заплаше Срби који долазе на прославу црквених слава, обилазе гробља својих предака и рушевине необновљених кућа“, рекао је за Срну председник Одбора Ђорђе Радановић.

Радановић је додао да је очигледно да постоји проблем и да Срби ниједан дан не могу организовано да прославе било шта у ФБиХ.

„Иако Срба у ФБиХ практично ни нема, порука и овима који дођу за празнике јесте да више не долазе“, истакао је Радановић.

Према његовим речима, нарочито је занимљиво да се ово десило у Тузланском кантону, за који сви у ФБиХ говоре како је оличење мултиетничности, иако у кантоналној влади, од укупно 251 службеника, ради само четворо Срба.

Мушкарац пуцао испред цркве у Тузли наочиглед полиције, па побегао

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »