Ивица Дачић за ТВ Пинк: На данашњи дан не требамо да изражавамо мржњу, већ жаљење

Србија из прошлости мора да извуче озбиљне лекције, које су важне за нашу будућност, казао је министар Дачић.
Поводом обележавања 24 године од акције „Олуја“ мИнистар спољних послова Ивица Дачић за Ново јутро каже да Србија никада неће заборавити данашњи дан и да ће наставити да га свечано обележава.

– Пардоксално је да неко оптужује Србију за неки геноцид. И поред “Олује” о Србиј се говори као о генцидном народу. Број Срба у Хрватској је пао испод пет одсто. Уместо да се покаже поштовање према срским жртвама, онда треба да гледамо напред. Данашњи дан није дан када треба изражавамо мржњу, већ да изражавамо жаљење што се десило нашем народу и да извучемо пуке за будућност. Данас на државном нивоу обележавамо овај дан – рекао је Дачић у Новом јутру.

Сомалија на путу да приспита одлуку о независности Косова

Дачић такође рекао да је циљ Београда да се листа Приштине са бројем земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова сведе на број мањи од 97 и додао да је Сомалија на путу да преиспита своју одлуку.

– Циљ нам је да број падне испод 97, да буде мање од половине чланица УН – рекао је Дачић и додао да је то циљ како Приштина, између осталог када дође до гласања не би имала перпсективу да могу да прођу.

Дачић је рекао да је прво постојала листа од 116, односно 118 земаља коју је Приштина ставила на сајт и да је Београд крећући од ње утврдио да три земље никада нису признале Косово, а то су Нигерија, Уганда и Мали. Министар је подсетио да је 14 земаља захваљујући дипломатским атквностима Београда повукло признајне, да је последња била Централноафричка Република.

Додао је да постоје и земље као што су Египат и Перу чији је однос замрзнут. Такође, подсетио је на ситуацију у Сомалији око Сомалиленда који је прогласио независност.

– Сомалиленд је сомалијско Косова, рекао сам им да су тиме што су признали Косово радили на своју штету, а на то су они рекли да не знају – рекао је Дачић и додао да се тада испоставило да је то урадњено у време техничке владе.

– Сомалија је на путу да испита своју одлуку – рекао је Дачић који је недавно боравио у тој земљи и то у време терористичког напада. Министар је додао да Београд успева да спречи учлањење Косова у међународне организације попут Светске царинске организације, Инетрпола…
Поводом Специјалног суда за злочине бивше ОВК, Дачић је рекао да није превелики оптимиста, али да треба поћи од позитивне чињенице да је тај суд у Хагу почео да ради. Дачић је напоменуо да немамо увид са чим суд располаже, али је рекао да је Србија била конструктивна и дала све податке. Према његовим речима, било би веома лоше када би све послужило као фарса и како би Рамуш Харадинај стекао политичке поене. Дачић је напомнуо и да су уцињене све припреме, ослобођене ћелије за оне који ће бити оптужени.

Он је напоменуо и да се уставновило да је претходни трибунал за злоцине на простору бившсе Југославије био пристрасан, да није процесуирао злоцине ОВК, а тамо где је чинио, сведоци су убијани, чак и ако су имали статус сведока.

Извор: ТВ Пинк

The post Ивица Дачић за ТВ Пинк: На данашњи дан не требамо да изражавамо мржњу, већ жаљење appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »