УН: Могућ нови талас терористичких напада до краја године

Уједињене нације су упозориле да би се пауза у међународном терористичком насиљу ускоро могла окончати и да је нови талас екстремизма могућ пре краја године. Исламска држава и даље располаже великом количином новца, а процес дерадикализације није дао очекиване резултате, наводи се у извештају УН, преноси Гардијан.

Извештај је заснован на информацијама које пружају обавештајне агенције земаља чланица УН и даје преглед колективног разматрања безбедносних служби широм света.

Специјални посматрачи у Савету безбедности дали су забрињавајућу слику глобалног исламистичког екстремистичког покрета који наставља да представља значајну претњу упркос недавним неуспесима, наводи се у извештају УН.

Аутори извештаја изразили су забринутост због тога што је, како наводе, 30.000 странаца путовало у калифат како би се борили на страни екстремиста и што су можда још међу живима.

«Њихова будућа перспектива изазваће међународну забринутост у догледној будућности. Неки се могу придружити Ал Каиди или другим терористичким организацијама које се могу појавити. Неки ће постати вође или радикалисти», каже се у извештају.

Како се напомиње, иако је географски калифат Исламске државе престао да постоји, државе чланице су сагласне да многи од фактора који су довели до успона ИД и даље постоје, што сугерише да се неће смањивати претње од Ал Каиде и других екстремистичких група.

Главну забринутост изазива радикализација «затвореника погођених сиромаштвом, маргинализацијом, фрустрацијом, ниским самопоштовањем и насиљем».

Повратак бораца у европске државе

Даљи изазов је скорашње пуштање првих таласа повратника који ће бити затворени након повратка из калифата Исламске државе, наводи Гардијан.

«Програми дерадикализације нису постгигли жељени ефекат. Најтврдокорнији борци који се налазе на издржавању дугачких затворских казни, неће скоро бити пуштени. Они остају опасни и настављају да представљају изазов, како унутар, тако и изван кривичног система», додаје се у извештају.

Европске државе процењују да је око 6.000 њихових грађана отишло у Ирак и Сирију како би се придружили Исламској држави или другим екстремистичким групама.

Трећина њих је убијена, док је друга трећина остала у том региону или је негде отишла.

Процене кажу да се око 2.000 људи вратило у Европу.

Чланови Исламске државе довели су са собом велики број деце на територију која је под контролом екстремиста, или су се та деца родила на том подручју.

Многа од њих сада су сирочићи, сиромашни, без држављанства и са неизвесном будућношћу.

Западне земље до сада нису биле вољне да поново прихвате грађане који су се отишли у Сирију да би се борили на страни Исламске државе, сматрајући их безбедносном претњом и знајући да можда неће бити у стању да им суде.

Према извештају, Исламска држава располаже капиталом између 50 и 300 милиона долара преосталих од прихода калифата које сада користи за пропаганду и одржавање репутације као «глобалног светског терористичког бренда — виртуелног калифата».

Извештај наводи да Ал Каида и даље остаје отпорна, али да је њен лидер, 68-годишњи Ајман ел Завахири у лошем здравственом стању.

Амерички медији јавили су у четвртак да је син и један од потенцијалних наследника лидера Ал Каиде, Хамза бин Ладен мртав.

УН: Могућ нови талас терористичких напада до краја године

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »