Српска листа осуђује одржавање мисе у Новом Брду

Српска листа, најјача странка косовских Срба, осудила је одржавање католичке мисе на простору православне цркве Свети Никола у Новом Брду, на Косову и Метохији.

«Покушај фалсификовања историје и отимања српске културне баштине добио је нову димензију на Косову и Метохији. Последње активности католичког свештенства на простору цркве Светог Николе у општини Ново Брдо, којим се отима културна баштина српског народа и Српске православне цркве представља директно угрожавање верске толеранције између католичке и Српске православне цркве, и изазива узнемирење српског народа», каже се у саопштењу Српске листе.

Та странка истиче да је «неупитна историјска чињеница да је цркве Светог Николе православна светиња грађена као део српске културне баштине, уткана у православни миље на Косову и Мехохији и проглашена заштићеним локалитетом управо на основу инсистирања Српске православне цркве», па стога изненађује намера фалсификовања и отимања под плаштом неких верских лидера, а подржано од стране политичких представника Приштине.

«Овакво деловање Приштине у пракси показује оправданост страха српског народа и наше цркве да тзв. Косово ни по коју цену не сме постати члан Унеска, јер би се на тај начин отимачина легализовала, и зато пружамо пуну подршку председнику Вучићу и Влади Србије у настојању да оваква фалсификовања спрече и спрече чланство Косова у Унеску», каже се у саопштењу Српске листе.

На остацима средњовековне цркве Светог Николе у Новомм Брду у среду је служена католичка миса, коју се, уз десет свештеника и пред тридесетак особа, предводили косовски бискупи Ђерђ Дода и Зеф Гаши.

Црква Светог Николе заштићена је законом о специјалним зонама, у којима без дозволе СПЦ и српске заједнице на КиМ није могуће вршити обреде.

Српска листа осуђује одржавање мисе у Новом Брду

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »