Скопље преводи захтев за изручење Морине

Када ће Србија добити одговор, зависи од тога да ли је послата документација комплетна.

Одлука о изручењу Томора Морине, припадника ОВК који је ухапшен у Северној Македонији по потерници Србије, још није узета у разматрање. Министарка правде Рената Дескоска о овом случају изјавила је за „Политику” да је захтев Републике Србије пристигао у Министарство правде.

Материјал се преводи и у понедељак ће бити прослеђен Основном кривичном суду у Скопљу. Када ће Србија добити одговор, зависи од тога да ли је послата документација комплетна и да ли ће суд тражити додатну документацију и допунске информације, на основу којих ће, према процедури, донети решење, а коначна одлука је у рукама Министарства правде.

Без обзира на то што је, по Уставу, судска власт независна, сасвим је неизвесно каква ће одлука бити донета, пошто су председник и потпредседник Владе Републике Северне Македоније сугестивним политичким изјавама већ указали да приликом доношења одлуке треба имати у виду пријатељске односе са суседном државом Косово.

Заменик председника владе Северне Македоније Бујар Османи, који је задужен за европске интеграције, најавио је да ће посетити Томора Морину у притвору, што је и учинио, како би послао пријатељску поруку грађанима Косова. Османи се својим изјавама и лично заложио за ослобађање Морине апострофирајући да се судска процедура мора поштовати. Овим сугестивним иступима македонска јавност приметила је да судство у Македонији није независно. Опозициона партија ВМРО–ДПМНЕ перманентно упозорава да Специјално јавно тужилаштво, које гони бившег премијера Николу Груевског и његове сараднике, ради под контролом премијера Зорана Заева.

Руководство «Косова» и Северне Македоније, поводом овог случаја имају сталне консултације, како се може сазнати из македонских медија. Османи је нагласио неопходност свог залагања. Он, сматра да својим изјавама не врши директни притисак на суд да донесе одлуку, већ да убрза процедуру.

„Томор Морина је држављанин Републике Косово, суседне земље Републике Северне Македоније, која ју је признала као суверену државу. Наша је обавеза да се понашамо у сагласности са овим принципима и да се, колико је могуће, држимо што више по страни у спору између Србије и Косова, остављајући тиме простор да Приштина и Београд сами пронађу одговарајуће решење. Регион је жедан помирења и било какви ретроградни акти не доприносе овим циљевима”, рекао је за „Политику” Бујар Османи.

Скопље преводи захтев за изручење Морине

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »