Република Српска богатија за два оклопњака: Полицији стигла два «деспота» (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске богатије је за два оклопна возила «деспот», која им je у Центру за обуку у Залужанима у петакиспоручила компанија Технички ремонт Братунац (ТРБ).

оклопно возило «Деспот»(фото:Лола Ђорђевић)

«Деспот», који је јавности премијерно представљен на свечаном дефилу поводом Дана РС, од данас улази у редовну употребу полиције. Ради се о мултифункционалном оклопном возилу врхунских перфоманси.

Овим МУП добија нови потенцијал, нову снагу и спреман је да овим возилима интервенише у свим ситуацијама у складу са законом по питању борбе против тероризма, организованих криминалних група, али и као помоћ становништву у случају елементарних непогода — поплава, пожара, и медицинске евакуације — рекао је министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Фото: Д. Поздеровић

Он је истакао да је са ТРБ потписан уговор за испоруку осам «деспота», изражавајући наду да ће до краја године одређени број возила бити у Специјалној антитерористичкој јединици (САЈ) МУП РС.

— У развој возила Влада РС је уложила око милион марака — рекао је Лукач.

Фото: Д. Поздеровић

Он је истакао да ће се улагање у опремање МУП РС наставити. На питање да ли се куповина «деспота» може сматрати наоружавањем Српске, Лукач је рекао:

— Возила су набављена с циљем заштите припадника полиције и да немају никакве везе са било каквим борбеним или ратним дејствима.

«Деспот» је прво возило те врсте произведено у Српској. На пројекту су заједнички радили инжењери ТРБ и људи из МУП РС, који су за врло кратко време успели да произведу «оклопњак» завидних перфоманси.

Фото: Д. Поздеровић

У ТРБ су раније навели да је «деспот» за МУП РС 30 одсто јефтинији него за остале купце на тржишту. Компанија је званично договорила продају пет «деспота» Намибији, а интересовање су исказали Русија и Израел, с којима су у току преговори, те Танзанија и Гана.

Са погоном на сва четири точка, «деспот» припада категорији савремених оклопних возила. Возило се може користити за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединица за специјалне операције, противтерористичку борбу, за осматрање, као санитетско возило…

«Деспот» има модеран дизајн, дугачак је 6,05 метара, висок 2,7 метара, са максималном масом од 14 тона, а достиже брзину од 120 км/ч. У њега је уграђен «Мерцедесов» мотор и има балистичку заштиту.

Фото: Д. Поздеровић

ВЕТАР У ЛЕЂА

Славенко Ристић, већински власник ТРБ, каже да испорука возила МУП РС представља велики дан за компанију.

— То је ветар у леђа нашој компанији и доказ да МУП РС препознаје квалитет и нашу жељу да заједно са свима радимо и напредујемо и да ускоро изађемо са новим и бољим производима — рекао је Ристић.

О. МАТАВУЉ

http://www.novosti.rs/

Република Српска богатија за два оклопњака: Полицији стигла два «деспота» (ФОТО)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »