Обраћање министра Дачића на церемонији усељавања у станове за избеглице у Врњачкој Бањи

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на церемонији свечаног усељавања у станове за избеглице у Врњачкој Бањи:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Данас ће бисер српског бањског туризма – Врњачка Бања, једно од најлепших места које красе Републику Србију, постати једнако позната поводом нашег окупљања. Баш као што она краси нашу земљу, тако ће њу украсити осмеси двадесет породица које су избегле са простора Босне и Херцеговине, односно Републике Хрватске, а којима ћемо данас уручити кључеве од 20 станова.

Влада Републике Србије ми је као првом потпредседнику и министру спољних послова, поверила председавање Комисији за координацију процеса трајне интеграције избеглица.

Како је имплементација пројекта Регионалног стамбеног програма увелико у току, сада већ на недељном нивоу имам част и велико задовољство да учествујем у свечаној додели кључева породицама које су после више од двадесет година, од краја ратова на простору бивше Југославије, добиле прилику за трајно збрињавање у Републици Србији и на тај начин, отворивши врата свог новог дома, затвориле врата свим тешким сећањима на прогон са огњишта, губитке најдражих, свим страдањима.

Зато председавање овој Комисији не доживљавам, као дужност, већ као част што заједно са вама делим радост новог почетка.

У овај велики пројекат укључено је много институција и људи. Захваљујући њиховој посвећености и преданости данас смо овде. Дозволите ми да поздравим господина Штефана Худолина, представника делегације Европске уније у Србији, која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма. Овај пројекат је истински пример у ком се огледа узајамна подршка и сарадња између Европске уније и Републике Србије.

Са задовољством упућујем поздрав и нашем драгом пријатељу Хансу Шодеру, шефу Представништва УНХЦР-а у Србији. УНХЦР заједно са ОЕБС-ом надгледа процес избора корисника који спроводи Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије заједно са локалним самоуправама.

Значај овог пројекта препознали су многи данас присутни, те су са нама и Владимир Цуцић – комесар за избеглице и миграције, и Бојан Стевић – државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, а наш домаћин је председник општине Врњачка Бања – Бобан Ђуровић, коме захваљујем на топлој добродошлици.

Изградња станова у Врњачкој Бањи део је Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма чија је вредност 18,6 милиона евра од којих је 16,6 део из Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савета Европе. Остали део од 2 милиона је национална контрибуција Републике Србије. У оквиру овог Потпројекта гради се 261 стан, а биће збринуто 1.233 породица. Станови су изграђени и усељени у шест од 13 општина, а у преосталима се приводе крају. Заједно са овим зградама у Врњачкој Бањи, у оквиру Потпројекта 4 уселили смо у Ариљу 15 породица, у Зрењанину 11, у Лозници 30, у Кладову 10, у Неготину 20.

Без подршке локалне заједнице, тешко се може замислити успех у решавању овог комплексног проблема, те је из тог разлога важно нагласити какву посебну улогу локалне заједнице имају у пружању помоћи у остваривању интеграције избеглих лица у њиховим срединама. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле избеглицама у најтежим тренуцима, као што и данас помажу њихову интеграцију, укључујући и кроз Регионални стамбени програм.

Драги пријатељи,

Сећања се засигурно не могу избрисати, али сам сасвим сигуран да овим даном, овим тренутком стварамо нова сећања, у којима сви ви овде присутни темељите спокој и осећај топлине дома, због које и ја осећам топлину у срцу, јер сам сведок нових сећања, блиставије и спокојније будућности, која ће вашем потомству остати као историја миром проткана!

Те стога, драги пријатељи, болне успомене замените искреним осмехом и отворите врата будућности какву заслужујете, а мени дозволите да овај диван тренутак у срцима свих нас забележим и закључим признањем о захвалности на указаној части, због које сам у прилици да заједно са вама стварам лепшу будућност и делим радост на путу ка њој.

Хвала на пажњи и живели!
Source: Саопштења Министарства спољних послова Републике Србије

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »