Објављени документи који бацају ново светло на спор Русије и Јапана

Совјетски Савез је предлагао Јапану да у декларацију из 1956. године унесе тачку о тежњи двеју земаља о свеобухватној забрани нуклеарног оружја, али је јапанска страна ту идеју одбила, саопштила је информациона агенција Кјодо, позивајући се на документе из тих година који су сада отворени.

Према наводима агенције, Јапан је инсистирао на томе да се питање о забрани нуклеарног оружја разматра након обнављања дипломатских односа.

Јапан је од 1951. године био под „нуклеарним штитом“ САД на основу Споразума о безбедности, те није могао да потпише антинуклеарно саопштење.

Сјунити Мацумото, кога је јапанска влада овластила за преговоре са Совјетским Савезом је рекао да је антинуклеарна тачка у заједничкој декларацији била избачена на инсистирање јапанске стране, преноси јапанска агенција.

Декларација је била потписана 19. октобра 1956. године у Москви, чиме су обновљени дипломатски односи двеју земаља. У документу је било наведено да ће стране наставити да преговарају о мировном споразуму, након чијег је потписивања Совјетски Савез требало да размотри могућност да преда Јапану два од четири острва из Курилског архипелага, на која претендује Токио.

Реч је о острвима Шикотан и Хабомаи. Формирање војног јапанско-америчког војног савеза 1960. године, на основу Споразума о узајамној сарадњи и гаранцијама безбедности дало је повод Совјетском Савезу да одустане од преговора с Јапанцима о тим острвима, све док се потпуно не повуку страни војници с јапанске територије.

У светлу актуелних преговора Москве и Токија о мировном споразуму, тема потписивања декларације 1956. године привлачи посебну пажњу. Јапан се нада да ће му Русија предати острва која су припала Совјетском Савезу након Другог светског рата, ако буду створени погодни услови за то.

Русија, међутим, наводи да се на преговорима о мировном споразуму с Јапаном не разматра питање о предавању острва.

Објављени документи који бацају ново светло на спор Русије и Јапана

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »