Издато драматично упозорење: Сајбер напад ће однети више жртава него 11. септембра

Упозорења на рањивости возила која су повезана на интернет већ годинама изазивају пажњу јавности, али сада је једна америчка организација за заштиту потрошача упозорила да би масовни сајбер-напад на таква возила могао довести до жртава на нивоу 11. септембра!

Калифорнијска организација објавила је извештај на 49 страна у ком тражи од произвођача аутомобила да инсталирају «прекидаче за убијање», како би се омогућило искључење возила са интернета.

Извештај истиче бројне пријављене случајеве хаковања возила на даљину, као што је случај из 2015. године када су двојица хакера из своје собе преузела команде над једним «џип чирокијем» на аутопуту у близини Сент Луиса.

— Милиони аутомобила на интернету са истим софтвером значи да једна хакерска акција истовремено може утицати на милионе возила. Хакер са само скромним ресурсима могао би покренути масовни напад на нашу аутомобилску инфраструктуру, потенцијално проузрокујући хиљаде смртних случајева — упозорава се у извештају.

Стручњаци се слажу да је повезивање безбедносних компоненти на интернет путем сложеног уређаја за информације и забаву безбедносни пропуст. Овај дизајн омогућава хакерима да контролишу рад возила и преузму га, наведено је у извештају, уз напомену да ће до 2022. године најмање две трећине нових аутомобила на америчким путевима имати безбедносне системе повезане са интернетом, чиме ће бити изложени ризику од смртоносних хаковања.

Америчка Национална управа за безбедност саобраћаја на путевима, агенција задужена за регулисање безбедности возила, у четвртак је саопштењем реаговала на овај извешзтај.

— Свесни смо извештаја и преиспитујемо га. У сваком питању јавне безбедности агенција се ослања на податке, науку и чињенице. У погледу сајбер-безбедности возила, подржавамо вишеслојни заштитни приступ фокусиран на рањиве улазне тачке, како бежичне тако и жичане. Произвођачи би требало да пријаве инциденте, претње и рањивости повезане са сајбер-безбедношћу, Центру за дељење и анализу информација о аутомобилима — наведено је у саопштењу.

Глорија Бергквист, портпаролка Алијансе произвођача аутомобила, оценила је да би «извештај могао да привуче пажњу», али је бранила напоре које аутомобилска индустрија предузима по питањима сајбер-безбедности.

— Није необично видети групе које траже пажњу непосредно пре августовских састанака сајбер-безбедности у Лас Вегасу. Али, данас је та безбедност приоритет сваке индустрије која користи рачунарске системе, укључујући и аутомобиле — рекла је Бергквист.

Она је поручила да и потрошачи имају одговорност.

— Потрошачи би требало да одржавају сајбер-хигијену у свему што раде, укључујући правилно упаривање телефона на аутомобил и брисање телефонских података из изнајмљених аутомобила — упозорила је Бергквист.

Издато драматично упозорење: Сајбер напад ће однети више жртава него 11. септембра

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »