Стефановић: Повећано интересовање обавештајних структура за децу Вучића

Забрињава повећано интересовање одређених лица и појединих обавештајних структура за децу председника Србије Александра Вучића, изјавио је данас потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић и поручио да ће надлежне службе спречити да било ко угрози њихову безбедност.

„Боримо се да ниједно дете у Србији не сме да буде предмет било чије обраде и надзора или било какве лоше намере, а не дај Боже да им се учини неко зло“, поручио је Стефановић.

Како каже, и деца председника Србије имају право да задовољно, срећно и нормално живе и да им нико не прети и не угрожава њихову безбедност.

„Надлежне службе ће радити све што могу да спрече да било ко угрози њихову безбедност или да сматра да је дозвољено да се обрачунавају са било којим дететом у нашој земљи. Хоћу да сви знају у Србији да посебну пажњу посвећујемо деци и њиховој безбедности у школама и у саобраћају и на интернету… А, што се тиче деце председника водићемо рачуна да нико не помисли да угрози њихову безбедност или да на било који начин врши опсервацију њиховог свакодневног живота, јер се ради о деци“, нагласио је министар.

Стефановић је тим особама поручио да се „ману тих активности и да ће државни апарат умети на то да одговори“.

 

Чекамо изручење Морине и да Заев испуни обећање

Стефановић је изјавио данас да Србија чека изручење Томора Морине нашој земљи, као и да македонски премијер Зоран Заев испуни обећање да ће поштовати међународно право.

Стефановић је тако одговорио на питање да ли ће Морина, бивши припадник ОВК који је у Северној Македонији ухапшен по међународној потерници, бити изручен Србији и како коментарише изјаву Заева који је рекао да ће поштовати међународне законе, као и да је Морина држављанин Косова.

Министар је рекао да сви који су део Интерпола треба да поштују међународне и прописе те организације.

„Заев је рекао да ће они поштовати међународно право и то само може да значи изручење органима Србије и ништа друго. Чекаћемо да се речи Заева испуне и да се међународно право поштује“, рекао је Стефановић.

Како је рекао, сви који су део Интерпола на основу потернице те организације и документа које Србија доставља треба да изруче регуларним органима Србије, дакле Министарству правде, лица која потражују наши државни органи.

„Просто не могу да верујем да се то неће десити, а ако се то не деси, то ће значити да не постоји поштовање међународног права. И забрињава како су неки представници приштинских институција знали унапред да се то неће десити. Јер, то би значило да су били у дослуху са неким од правосудних органа Северне Македоније и не могу да замислим да би то Северна Македонија себи дозволила. Не верујем у то“, рекао је Стефановић.

Ако се то не догоди, видећемо шта ћемо даље и каква ће реакција наших органа бити, рекао је министар додајући да не жели ништа да прејудицира.

Каже да је МУП доставио нашем Министарству правде, као и органима држава где се та лица налазе све потребне информације.

„Зато се између осталог жестоко боримо да тзв. Косово нема приступ Инерполу и због ових ситуација. Јер, њих не интересује да ли је неко тражен због неког кривичног дела већ због политике и да ли може да буде неко изручен или из угла политика. Тиме би политиканство ушло у полицијску организацију као што је Интерпол. И зато не сме да се дозволи таква врста пријема тзв. Косова у Интерпол“, поручио је Стефановић.

Додао је да ће Србија наставити да са међународним партнерима да указује на штетност у правном и политичком смислу ако би тзв. Косово ушло у Интерпол.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »