Недимовић: Важни су споразуми потписани у Кини

Србија отвара нова тржишта за извоз меса. За десетак дана требало би да крене извоз јунетине у Турску, а од новембра ће се свињско месо извозити у Кину, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Договорен је и извоз млечних производа, кукуруза, јабуке. У току су преговори са највећим кинеским увозником воћа о регионалном откупном центру у Србији.

Недимовић је рекао да су важни споразуми потписани у Кини и да је отворено тржиште које никада до сада нисмо имали.

Према његовим речима, то је последица политичких договора Србије и Кине и добрих односа председника Вучића и Сија.

„Договорили смо извоз свињског меса без лимита, без квота, колико год можемо произведемо и колико год они желе и могу да купе, а у питању је највеће тржиште на свету, које најбоље плаћа“, рекао је Недимовић.

Ако они најбоље плаћају то значи да ће бити боља цена и за српске произвођаче, каже министар пољопривреде.

Око 50.000 тона свињског меса је полазна основа о којој се прича, истиче Недимовић. „Ово нисмо имали никад поготово због наше традиције и производње свиња која је у Србији укорењена и уврежена – имамо посебан однос према томе“, каже министар пољопривреде.

 

Производња од око четири милиона свиња

Говорећи о цени, Недимовић каже да то регулише тржиште и да је његов посао да то „отвори“ тржиште да месо иде у Кину.

Према његовим речима, дошло је до повећања цена до 30 одсто у земљама које су „отвориле“ Кину, њих 90 чека у реду да отворе Кину, а неке покушавају то већ 30 година.

Указује да у овом тренутку имамо производњу од око четири милиона свиња, а капацитета за два или три пута више.

Чим отворимо тржиште можете да повећате своје капацитете, каже министар и истиче да не треба да буде бојазни да ли ће бити поремећаја на тржишту. „Апсолутно не“, каже он.

Говорећи о субвенцијама, Недимовић каже да Србија има уврежени систем субвенција.

Највеће субвенције за пољопривредне произвођаче је када отворите тржиште и када дође до скока цене – нема боље субвенције и најсигурније субвенције на свету, истакао је министар.

„Нама је важно да идемо напред с производњом свиња, прилике у свету се мењају, као што су трговински ратови, разне болести. Ми гледамо своје, нека се велики туку“, рекао је Недимовић.

 

Без поремећаја на тржишту

„Ја сам у ситуацији као коза која чува купус, мој посао је да водим рачуна о пољопривредним произвођачима. Имао алате на нашем тржишту како да регулишемо да не дође до поремећаја“, каже министар.

Србија увози 30.000 тона свињског меса, од тога 22.000 тона из Шпаније.

Говорећи о томе зашто увозимо, Недимовић каже да то треба питати оног ко је 2009. потписао ССП, тада је уведена слободна трговина.

„Морате то да поштујете, ово је озбиљна правна држава и нема играња са тим стварима“, каже он.

Каже да није присталица неолибералних школа. „Ако желите да извозите морате пустити и да уђе, јер неко може да вам затвори границу за неки други производ“, каже Недимовић.

„Глобализација је узела своје, морамо да поштујемо своје обавезе из 2009. године, ма шта ја мислим о томе“, каже Недимовић.

Осврћући се на извоз јабука, каже да је најважније да у једној производњи имате више позиција и алтернативних тржишта да можете да скочите на друго тржиште, ако дође до проблема.

„Нисмо договорили лимите за јабуке, колико год произведемо, ако успемо 60.000 тона – то је трећина извоза која иде у Русију“, каже Недимовић.

Говорећи о имиџу хране из Србије, Недимовић указује на постулат у Кини – желимо храну која је квалитетна и безбедна.

„Наше је да водимо рачуна о сигурности“, закључио је министар пољопривреде.

 

 

 

Извор: РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »