На Дан Републике Северне Македоније Заев и Пендаровски позвали на уједињење свих народа

Северна Македонија обележава Илиндан као Дан Републике, а тим поводом обратио се премијер Зоран Заев.

премијер Македоније Зоран Заев

Премијер Северне Македоније Зоран Заев позвао је на уједињење све народе у тој земљи и истакао да су се хероји из македонске химне, међу њима и Гоце Делчев, борили за будућност, а не за прошлост.

Зоран Заев: «Македонци да устану и да се боре за своју земљу»

Заев је у свом обраћању поводом Дана Републике и обележавања Илинденског устанка рекао да је време да Македонци устану и да се боре за своју земљу и да више не треба ништа чекати.

«Настављамо да негујемо концепт једно друштво заједништва, као наслеђе Манифеста који позива суседе и пријатеље на бољи живот», истакао је Заев, додавши да је патриотска дужност Македонаца, Албанаца, Турака, Срба, Влаха, Бошњака и Рома да се уједине и помире на унутрашњем нивоу.

Стево Пендаровски: «Хајде да превазиђемо историјске поделе»

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски такође је позвао на превазилажење свих подела и уједињење у јединствени фронт за реализацију заједничког циља — транформацију земље у напредну европску државу чланицу НАТО и ЕУ.

«Хајде да превазиђемо историјске поделе и непотребне политичке конфронтације, да удружимо све наше заставе и симболе, независно да ли су етнички, верски, идеолошки, партијски или генерацијски. Да градимо демократску државу у којој успех неће бити на туђи рачун, да градимо државу у којој ће закони да важе пођеднако за све», рекао је он у говору на обележавању државног празника.

«Независно да ли смо Македонци, Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми, Бошњаци, независно да ли смо хришћани, муслимани, протестанти, јевреји или атеисти, сви заједно морамо да се бринемо за ову државу», истакао је Пендаровски.

Поводом 116. година од Илинденског устанка и Крушевске Републике јутрос су бројне државне и дипломатске делегације у Северној Македонији положиле цвеће на гробу председника Крушевске Републике Никола Карев на Гумењу у Крушево.

На Дан Републике Северне Македоније Заев и Пендаровски позвали на уједињење свих народа

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »