Дух Мусолинија се надвија над Италијом

Поновно појављивање џинвског натписа посвете Бениту Мусолинију, урезаног на литици изнад једног села у централној Италији, подстакло је политичке препирке у расправи око трајне заоставштине фашистичког вође и диктатора.

Twitter Telegraph World News@TelegraphWorld

Локални званичници наводе да настоје да «побољшају туристичку понуду» откривајући некада склоњена обележја у славу Мусолинија чији су дух одржале носталгичне фракције италијанског друштва али и све јачи популизам деснице, преноси Радио слободна Европа оцене западних медија.

Дух Бенита Мусолинија, који је увео врло дискриминаторне законе против италијанских Јевреја, прогонио политичке противнике, удружио се с Хитлером и прогласио рат савезницима и даље прогони Италију, пише британски Телеграф наводећи да се на литици изнад села Вила Санта Мариа, у средишњем делу региона Абруцо поново појавио натпис «дуx» (вођа) уклесан за време фашистичког режима.

Деценијама се није видео од вегетације, али грмље и шибље недавно је очишћено у покушају отварања стаза за планинаре, чиме село настоји да развије туризам.

Политичари леве оријентације су за то да се натпис избрише и кажу да је било какво слављење Мусолинијеве дводеценијске владавине срамотно и непримерено.

Али, начелник села, које има око 1.300 становника, одупире се позивима да се натпис уклони или прекрије.

Лист наводи и да се на планинама северно од Рима налази велика плантажа четинара, засађена тридесетих година 20. века где дрвеће такође исписују реч «дуx» и још је јасно видљива и љубоморно чувана од стране апологета фашизма. Бизарна плантажа од 20.000 јелки је пре две године делимично оштећена у пожару, што је, пише Телеграф, изазвало згражање деснице.

У тексту се спомиње и да се прошле седмице појавила иницијатива да би Мусолинијеву гробницу, која се налази у граду Предапио на северу Италије, требало отворити за јавност током целе године.

Гробница која је смештена у подземној крипти украшеној Мусолинијевим чизмама и црном фашистичком кошуљом тренутно је отворена три пута годишње, када се обележавају датуми његовог рођења, смрти и датум када је Мусолини 1922. у Риму преузео власт.

Новоизабрани десничарски градоначелник Предапија рекао је да ће отварање гробнице за јавност поспешити туризам. Град је већ место ходочашћа за фашистичке симпатизере који у бројним радњицама дуж главних улица могу купити вино с налепницама Мусолинија, привеске за кључеве, бодеже, панталоне, мајице, па чак и одећу за бебе исписане најпознатијим изрекама Дучеа, навео је Телеграф.


Дејли мејл такође пише да је поновно појављивање натписа посвете Мусолинијуна литици изнад села Вила Санта Мариа у Италији, подстакло политичку расправу између левичара који то сматрају непримереним и сеоских власти које верују да на тај начин могу да привуку туристе.

«Морали смо очистити грмље, гране и тако је и натпис очишћен. Ако то привуче више људи у моје село, бићу врло задовољан», изјавио је сеоски начелник Ђузепе Фињаморе, преноси лист.

Локални посланик левице Камило Диалесандро рекао је да је чишћење било оправдање за откривање «срамотног натписа који је време о исправно заклонило» и затражио да министар унутрашњих послова Матео Салвини интервенише.

«То што се догодило у Вила Санта Марији невероватно је. Фашизам је злочин и треба га тако и третирати», написао је на Фејсбуком.

С растом популизма у Италији расте и носталгија за Дучеом, закључује Дејли мејл и додаје да Италија има закон из 1952. године којим се забрањује изражавање пошоивања према фашизму, али он се ретко примењује.

Гардијан пише да је ове године у Предапију, граду смештеном међу брдима Апенина, 29. јула обележена 136. годишњица рођења италијанског диктатора. Била је то једна од три прилике у протекле две године – уз годишњицу његове смрти 28. априла и марш на Рим 28. октобра — када је гробница породице Мусолини отворена за јавност, наводи лист.

Годишњице су увек привлачиле хиљаде људи из целе Италије и шире, који се придружују поворци до малог гробља Сан Касиано, где фашистичким поздравом одају почаст вођи, остављајући поруке дивљења у књизи гостију — процењује се да је прошле године то место посетило око 100.000 туриста.

Фабрицио и Мамели Гамберини кажу да долазе сваке године у Предапију. «Ми смо фашисти», поносно признаје Мамели излазећи из сувенирнице препуне Мусолинијевих меморабилија. Гамберинији су, пише Гардијан, сада одушевљени иницијативом новоизабраног десничарског градоначелника Предапије, Роберта Каналија.

Он је прошле седмице најавио контроверзне планове да гробница породице Мусолини буде отворена током целе године, да би се потакнуо туризам. Већина становника у овом граду, њих око 6.000, прихвата прилив фашиста на годишњице као нужно зло, јер су то најплоднији дани у години за трговине, барове и хотеле. То је разлог зашто су планови градоначелника на локалном нивоу изазвали мало критика.

Међутим, Каналијеви планови изазвали су оштар протест италијанског антифашистичког удружења АНПИ које планира протесте у граду. Јер како је изјавио портпарол мале италијанске левичарске странке Могуће (Пошибиле) Лука Капачи —

«Мусолини је можда мртав, ; идеологија коју је створио није потпуно мртва, што се свакодневно показује у вестима и политици, и то не само у Италији», пише Гардијан.

 Извор Бета

Дух Мусолинија се надвија над Италијом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »