Вучић позвао грађане на обележавање «Олује»

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас грађане да у недељу, 4. августа, поред манастира Крушедол на Фрушкој гори присуствују обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији «Олуја» коју су 1995. године спровели припадници хрватске војске и полиције.

Он је изразио задовољство што се обележавање страдања Срба у «Олуји» организује са Републиком Српском, захваливши српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и председнику Српске Жељки Цвијановић на томе.

«Посебно сам срећан што ово радимо заједно са Републиком Српском, са Додиком и Цвијановићевом. Хвала им на томе» — рекао је Вучић за Телевизију «Пинк».

Вучић је истакао да ће на обележавању Дана сећања молебан за страдале служити Његова светост патријарх српски Иринеј.

Он је напоменуо да већ неколико година страдање Срба обележавају кроз сузе, али и са поносом.

«Смемо о томе отворено да говоримо, не додворавајући се никоме и не прећуткујући злочине над нашим народом. Не бежимо од одговорности за злочине, ми признајемо и прихватамо да смо и ми чинили злочине на одређеним местима» — рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је поносан на то што се обележавају «Јасеновац», «Олуја», страдања Срба у Подрињу, «баш као и страдања других народа».

«Не заборавите и ужасну трагедију нашег народа од НАТО агресије» — рекао је Вучић, указавши да се, док није постао премијер Србије, о тој агресији говорили као о НАТО кампањи и бомбардовању, што све говори о снажнијој позицији Србији која смије да говори о себи, свом болу и о својој муци.

Вучић је изразио задовољство што је велики дио протераних Срби из Хрватске постао део друштва у Србији.

— Срећан сам што је велики део тих људи Крајишника данас део нашег друштва и то је срећа у ужасној несрећи… и што су ти људи велики борци и што су направили своје куће од Бусије до Футога и Ветерника, готово у сваком делу наше територије — рекао је Вучић, додавши да је захвалан Крајишницима што воле Србију.

Вучић је истакао да Србија никада неће заборавити «Олују».

«Ми никада нећемо заборавити најтеже етничко чишћење које је почињено после Другог светског рата, а то јесте била `Олуја`- рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да Србија са Хрватском мора да гради боље односе.

«Нека се они радују, нека раде шта год желе, ми ћемо гледати у будућност. Србија и српски народ имају добру будућност» — рекао је Вучић.

Према подацима Комесаријата за избеглице Србије, у «Олуји» је протерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Вучић позвао грађане на обележавање «Олује»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »