Вељко Одаловић: Од 10.179 несталих, трећина су Срби

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, изјавио је да се на простору бивше Југославије и даље 10.179 лица воде као нестала, а трећину, више од 3.500, чине Срби.

„Питање несталих лица је једно од најтежих питања којим се читав регион бави. Ово је првенствено хуманитарно питање. Покушавамо да помогнемо да се ова најтежа последица сукоба на простору бивше Југославије оконча“, рекао је Одаловић на седници Одбора за дијаспору Скупштине Србије.

Он је нагласио да је много урађено на успостављању билатералне сарадње са државама у окружењу.

„Са Хрватском имамо међудржавни споразум и протокол. Међутим, ту смо сад у новом проблему, јер концепт који заговара нова структура која тамо функционише је да се и споразум и протокол ставе у други план, те да се иде ка новим правилима, све у духу новог закона у вези са несталим лицима. Верујем да ћемо имати озбиљних блокада“, оценио је Одаловић.

Што се тиче Хрватске, имамо 632 лица за која имамо легитимно право да трагамо, рекао је Одаловић и навео да се, уз то, на листи несталих води и 366 српских државаљана, првенствено војника када је у питању БиХ.

„Имамо још једну оперативну листу са подацима који нису комплетни о лицима чија је судбина такође непозната. Ту је још 688 имена и по тим захтевима поступамо и даље“, навео је Одаловић.

Према његовим речима, Комисија је у последњих годину дана забележила 40 идентификација у Хрватској, објашњавајући да Комисија заједно са породицом несталог присуствује идентификацији лица у институту у Загребу и након тога преузима тело и сахрањује га.

„У Хрватској смо, према протоколима, присуствовали есхумацији 1.400 тела људи српске националности“, рекао је он.

Одаловић је казао да Хрватска има одређене захтеве који су везани за документацију из архива, наводећи да до сада нису пронађени нови подаци који би помогли тражењу несталих.

„То је за нас проблем, зато што у Хрватској оркестрирано то понављају и упорно траже документацију. Ту се ствара утисак да Србија нешто крије. То је стратегија притиска на коју одговарамо врло одговорно“, навео је Одаловић.

Он је истакао да читавом региону недостају нове информације, истичући да је то један од разлога због чега је дошло до застоја.

Србија има протокол о сарадњи и са БиХ, казао је Одаловић, наводећи да је проблем тамошње „тројно управљање“.

„Врло нам је компликовано када имамо било коју активност везану за БиХ, али не могу да кажем да ми не сарађујемо“, истакао је Одаловић.

Извор: Танјуг

The post Вељко Одаловић: Од 10.179 несталих, трећина су Срби appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »