Што га Запад више напада, његова популарност више расте

Мада је познато да Путину 2024. године истиче други узастопни мандат, колико је максимално дозвољено по Уставу, ипак се 54 одсто грађана Русије који излазе на изборе изјаснило да жели да он и после тога буде на челу њихове државе.

Владимир Путин(фото:Лола Ђорђевић)

Око 38 одсто је против тога да он остане и трећи узастопни мандат, а остали нису имали став о овој могућности.

Све ово је показало најновије истраживање Левада центра, које је спроведено овог месеца.

Главни Путинов адут популарности је што га већина грађана Русије сматра неспорним патриотом. Статистички подаци показују да, што га више Запад напада, њему расте популарност у Русији, и то углавном код становништва које не спада у онај богати слој. Руски парадокс је што Путина највише критикују они најбогатији који живе на високој нози у раскошним становима и вилама.

Што се тиче других критичара Путина, најжешћи су они између 25 и 30 година.

После припајања Крима Русији и увођења санкција Запада, Путину је рекордно скочила популарност. У августу 2017. чак 67 одсто испитаника је било за то да он остане председник.

А у октобру 2013, када није било санкција, за продужетак боравка Путина у главној фотељи у Кремљу било је мање од 40 одсто.

Интересантно је да сада чак 43 одсто грађана каже да не види алтернативу Путину, ни политичара који би могао да га замени.

Последња јулска истраживања показала су да 68 одсто анкетираних позитивно оцењује Путинов рад док 31 одсто не одобрава његов рад.

Што се тиче оцене рада премијера Русије Дмитрија Медведева, њега позитивно оцењује 34 одсто, а негативно чак 64 одсто, дакле све обрнуто од Путина.

Као што су «Новости» недавно писале, руски устав не дозвољава да једна особа буде заредом председник више од два пута. То значи да би требало изменити Устав да би се испунила жеља оних који хоће да Путин остане и после 2024. у Кремљу.

Иначе, сам Путин је противник промене тог дела устава. Због тога је за сада много реалнија друга комбинација, да он буде «јаки премијер» и да се после 2024. пресели се у Бели дом, где иначе седи премијер и влада.

Владимир Путин(фото:Лола Ђорђевић)

ПЕНЗИОНЕРИ И СИРОМАШНИ

 Хоће ли Путин бити премијер после 2024. зависи од много фактора, а један је од главних каква ће бити економска ситуација у земљи. После пензионе реформе када је био продужен радни век у Русији дошло је до незадољства народа. Ако се не буде смањивао број сиромашних и оних који иначе једва састављају крај са крајем падаће популарност не само Путина већ и његовом целокупном тиму.

Б. Влаховић

http://www.novosti.rs/

Што га Запад више напада, његова популарност више расте

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »