Руски оклопни транспортери БРДМ-2 стигли преко Мађарске

Упркос противљењу Румуније да изда транзитну дозволу моћни руски оклопни транспортери  БРДМ-2 су преко Мађарске стигли у Србију 23. јула, открива портал Политико.еу.

Иако је ЕУ након анексије Крима 2014. године увела санкције Москви на трговину оружја и забрану извоза робе која се може користити у војне и цивилне сврхе Будимпешта је нашла оправдање за овај поступак.

Шеф кабинета премијера Виктора Орбана, Ђерђели Гулијаш, је за Политико објаснио да је авионска пошиљка из Русије у Србију смела да прође кроз мађарски ваздушни простор, јер се терет није превозио  у војном, већ у цивилном авиону, за који није потребна посебна дозвола.

„Ми само добили  информацију о цивилном авиону  који улази у наш ваздушни простор, али то је само протоколарна  врста обавештења коју треба примити к знању”, каже Гулијаш и додаје да је због географских разлога овај руски терет упућен Србији морао  да прелети пре тога Пољску и Словачку.

Портпарол ЕУ је поводом транзита руске војне опреме преко Мађарске  кратко рекао: „Видели смо извештај. Без коментара о специфичности случаја могу да кажем да је примена  рестриктивним мера Европске уније  обавеза сваке њене чланице”.

Министарство одбране Србије саопштило је 27. јула да „није било никаквих препрека” у допремању оклопних возила и да је војна опрема допремљена у Србију уз поштовање међународних правила.

На примопредаји 10 руских извиђачких транспортера у понедељак у нишкој касарни „Мија Станимировић” председник Србијер Александар Вучић није хтео да прецизира на који начин је донација руске оклопне технике допремљена у Србију, али је навео да је ту учињено „у складу са законом и уговором који је склопљен са том земљом”.

М.Пешић/Политика

Руски оклопни транспортери БРДМ-2 стигли преко Мађарске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »