Русија објавила тајна документа о зверствима литванских нациста

Министарство одбране Русије објавило је некадашњи тајни документ о ослобађању литванског града Каунаса од Хитлерових окупатора 1944. године.

 

Између осталог, у документу су описана зверства и малтретирања Немаца и литванске СС организације „Смовчики“ (угњетачи) над становништвом у месту Мереч, у Алитуском округу Каунаске области Литванске ССР.

У документу се наводи да се организација „Смовчики“ појавила првих дана немачке окупације 1941. године, а у њеном саставу налазило се неколико локалних становника. У новембру 1941. године казнени одреди есесоваца су након окрутних малтретирања и мучења убили око 900 људи, укључујући старе и новорођенчад.

Сталним претресима, нападима и хапшењима, преостало становништво је држано у сталном страху и морало је робовски да извршава све намере окупатора, истиче се у документу.

Око 200 људи послато је на робију у Немачку, док су други спаљени или живи сахрањени.

Према сведочењу многих историчара који су се бавили проучавањем архивских докумената из времена Другог светског рата, балтички, а нарочито литвански, колаборационисти одговорни су за најкрвавије злочине.

Литвански батаљони учествовали су у казненим експедицијама у Литванији, Белорусији и Украјини, у којима је локално становништво масакрирано. У јуну 1941. године литвански националисти извршили су погром у Каунасу, током којег је, према различитим проценама, убијено неколико хиљада Јевреја.

Русија објавила тајна документа о зверствима литванских нациста

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »