Русија ће изазвати вештачке кише за гашење пожара у Сибиру

Стручњаци ће изазивати вештачке падавине у Краснојарском крају и Иркутској области ради борбе са шумским пожарима, саопштила је прес-служба федералне «Авијационе службе за заштиту шума».

„Специјални авион-кишобран Ан-26 полетео је из Иркутска на север Иркутске области. Тамо, у подручју где су активни шумски пожари у Казачинско-Ленском, Киренском и Уст-Кутском рејону приметни су услови за развој облачности која је погодна за вештачко изазивање падавина у циљу борбе против шумских пожара“, наводи се у саопштењу прес-службе.

Падавине ће бити изазване гађањем облака специјалним пиротехничким средствима.

Након узимања горива у Уст Куту, авион «Авијационе службе за заштиту шума» ће почети у Евенкијски рејон Краснојарског краја. Тамо се, према оценама стручњака, такође стуштили облаци који могу бити искоришћени за вештачко изазивање кише.

Сибир и други делови Русије већ недељу дана су обавијени димом. Ванредна ситуација је уведена у четири региона Русије: Иркутској области, Краснојарском крају, делу Бурјатије и Јакутији. Површина шумских пожара у Русији већа је од 2,9 милиона хектара, што је за 12 одсто више него прошле године, а у области покривеној димом налази се више од 800 насеља.

У гашењу пожара учествује око 2.800 људи, 390 јединица технике и 28 летелица.

Министарство одбране је по налогу председника Русије Владимира Путина упутило ваздухопловну групу од десет авиона Ил-76 и десет хеликоптера Ми-8 како би помогла у гашењу пожара.

Русија ће изазвати вештачке кише за гашење пожара у Сибиру

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »