Пошто-пото би да нађу кривца: Бивша заменица америчког амбасадора окривила Коштуницу за паљење амбасаде

Иако нико од истражних органа Војислава Коштуницу није доводио у везу са паљењем америчке амбасаде у Београду 2008, бивша заменица америчког амбасадора у Београду Џенифер Браш донела је «пресуду» — тадашњи председник Владе Србије главни је кривац за тај напад!

Она за «Глас Америке» тврди чак и да је Коштуница знао за напад, јер је наводно обавештен док је присуствовао служби у Храму Светог Саве, али да је полицији наредио да не реагује.

Брашова је навела да је заштита страних дипломатских објеката и дипломатског особља прецизно предвиђена Бечком конвенцијом, чија је Србија потписница и додала да је безбедносно особље амбасаде тад одржавало врло добре односе са српском полицијом и специјалцима.

Из ДСС, чији је Коштуница био дугогодишњи лидер, навели су да је једина дилема, када је реч о заступницима америчке интервенционистичке политике, да ли су неморални или аморални.

— Након некажњене агресије коју су извршили на нашу земљу, након стотина и стотина убијених цивила, десетина хиљада различитих пројектила, од касетних бомби до оних са осиромашеним уранијумом којима нам је земља затрована и због којих и данас умиремо од разних карцинома, након признања сецесије наше јужне покрајине — све учињено уз немилосрдно гажење међународног права — САД и њени званичници су последњи на свету који могу да се на исто позивају и жале. Нека не изигравају жртве када цео свет зна да су џелати! То је бестидно и срамно — каже Милош Јовановић, председник ДСС.

Стара зграда америчке амбасаде, у београдској Улици кнеза Милоша, запаљена је током протеста «Косово је Србија» 21. фебруара 2008, неколико дана пошто је Косово једноставно прогласило независност. Због изазивања опште опасности, касније је оптужено седам младића, али су после вишегодишњег суђења, почетком ове године, ослобођени због недостатка доказа.

Међутим, покренут је нови судски поступак, овај пут против петорице некадашњих полицијских функционера који су оптужени за дело против опште сигурности, уз наводе да нису спречили напад грађана на Амбасаду САД. Припремно рочиште би требало да буде одржано у октобру.

ПАЦКЕ ЗБОГ ОСЛОБАЂАЊА

Брашова је искористила прилику да и због ослобађајуће судске одлуке «удара пацке» српским властима. Она каже да постоји неспремност Владе Србије да реши тај случај и да је тако било у почетку са администрацијом премијера Коштунице, Бориса Тадића, али и касније Томислава Николића и Александра Вучића.

Пошто-пото би да нађу кривца: Бивша заменица америчког амбасадора окривила Коштуницу за паљење амбасаде

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »