Одаловић: Трећину несталих у региону чине Срби

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да се на простору бивше Југославије и даље 10.179 лица води као нестало, а трећину, односно више од 3.500, чине Срби.

Одаловић је на седници Одбора Скупштине Србије за дијаспору рекао да читавом региону недостају нове информације, истичући да је то један од разлога због којег је дошло до застоја у тражењу несталих.

Наводећи да је много урађено на успостављању билатералне сарадње са земљама у окружењу, он је рекао да Србија има протокол о сарадњи и са БиХ, али да је проблем «тројно управљање» у БиХ.

«Врло нам је компликовано када имамо било коју активност везану за БиХ, али не могу да кажем да ми не сарађујемо» — истакао је Одаловић.

Одаловић је додао да Србија трага за 632 лица у Хрватској, те да се, када је реч о БиХ, на листи несталих води и 366 српских државаљана, првенствено војника.

«Имамо још једну оперативну листу са подацима који нису комплетни о лицима чија је судбина такође непозната. Ту је још 688 имена и по тим захтевима поступамо и даље» — навео је Одаловић.

Према његовим речима, иако Србија са Хрватском има међудржавни споразум и протокол, појавио се нови проблем јер концепт који заговара хрватска структура јесте да се и споразум и протокол ставе у други план, а да се иде ка новим правилима, све у духу новог закона у вези са несталим лицима.

«Верујем да ћемо имати озбиљних блокада» — оценио је Одаловић.

Он је напоменуо да је српска комисија у последњих годину дана забележила 40 идентификација у Хрватској, а да је у тој земљи присуствовала ексхумацији посмртних остатака 1.400 људи српске националности.

Одаловић је додао да Хрватска има одређене захтеве који су везани за документацију из архива, наводећи да до сада нису пронађени нови подаци који би помогли тражењу несталих.

«То је за нас проблем, зато што у Хрватској оркестрирано то понављају и упорно траже документацију. Ту се ствара утисак да Србија нешто крије. То је стратегија притиска на коју одговарамо врло одговорно» — навео је Одаловић.

Када је реч о простору Косова и Метохије, Одаловић је напоменуо да у овом тренутку у евиденцији Србије има 570 лица која се воде као нестала, а реч је о Србима и осталим неалбанцима.

РТРС

Одаловић: Трећину несталих у региону чине Срби

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »