Бурка ван закона: Покушај борбе против исламизације у Европи

Након четрнаест година полемике око ограничења ношења одређених елемената муслиманске одеће у Холандији, одлука је ипак ступила на снагу.

Тако је од 1. августа ношење бурке и никабе забрањено на јавним местима, посебно у образовним, медицинским и јавним установама, као и у превозу.

Министарство унутрашњих послова Холандије наложило је службеницима за спровођење закона и општинским властима да примене ново законодавство. Због тога се од полицајаца тражи да жена отвори лице ако се појави на јавном месту у бурки или никабу. У овом случају, казна за нечињење овог поступка биће најмање 150 евра.

Значајно је да се нова правила примјењују на било које одјевне предмете који крију лице. Тако су балацлаве са кацигама за мотоцикле биле на „црној листи“.

Вреди напоменути да Холандија није постала прва земља у Европи која је увела такву забрану. Још 2011. године, такве мере су ступиле на снагу у Француској. Забрањено је скривати особу на јавним местима и у Аустрији, Белгији, Бугарској и Данској. У Немачкој постоје ограничења, али само у одређеним регионима и мање строга.

Бурка ван закона: Покушај борбе против исламизације у Европи

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »