Андреј Пленковић: Жао ми је због претераних реакција из БиХ на нетачно пренету изјаву Колинде

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је данас да му је жао због „претераних реакција“ из БиХ на нетачно пренете изјаве хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић у израелским медијима.

Андреј Пленковић (архивска фотографија)
Наша политика генерално према БиХ је да развијамо добросуседске односе и партнерску сарадњу“, рекао је Пленковић на седници владе, пренела је агенција Хина.

Он је свим званичницима у БиХ упутио поруку да су Хрватска и БиХ везане једна за другу, да су пријатељске земље које се медјусобно поштују и да БиХ нема већег заговорника, пријатеља и савезника од Хрватске у било којој медјународној институцији, а посебно у европским институцијама.

„Важно је да будемо пажљиви у комуникацији, медјусобно се уважавамо и решавамо отворена питања“, додао је Пленковић.

Израелски лист Џерузалем пост јуче је са сајта уклонио део спорног текста у ком се председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић приписује изјава да је „БиХ под контролом милитантног ислама“ и да „људи повезани са Ираном и терористичким организацијама диктирају агенду“.

Претходно је и Грабар-Китаровић негирала наводе из Џерузалем поста који су изазвали оштре реакције у БиХ.

Пленковић је данас на седници владе рекао и да Пељешки мост није отворено питање с БиХ, већ стратешки пројекат за повезивање Хрватске који ће помоћи и људима у БиХ који живе на подручју Неума.

Нагласио је да хрватска Влада жели да Хрвати буду равноправан и конститутиван народ у БиХ, да буду адекватно заступљени у институцијама и телима власти на легитиман начин.

„БиХ је наша суседна и блиска земља и зато ми је жао да су овакве жестоке реакције кренуле без провере“, рекао је премијер и пружио подршку хрватској председници.

Влада је на данашњој седници одлучила и да са 25,8 милииона куна финансира 89 културних, образовних, научних, здравствених и осталих програма и пројеката од интереса за хрватски народ у Босни и Херцеговини у 2019.

Андреј Пленковић: Жао ми је због претераних реакција из БиХ на нетачно пренету изјаву Колинде

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »