Амерички авиони са касетним бомбама патролирају изнад Арапског залива

Борбени авиони америчког ратног ваздухопловства Ф-15Е „страјк иглс“ придружили су се војно-поморским вежбама у Персијском заливу док тензије са Ираном и даље ескалирају, саопштила је служба за медије америчке војске.

Авиони који су базирани у ваздухопловној бази Ел Дафри у Уједињеним Арапским Емиратима и придружени 336. експедицијској борбеној ескадрили наводно су наоружани касетним бомбама.

„Њихова улога (Ф-15Е) је да извршавају борбене мисије ваздушне патроле изнад Арапског залива и пруже ваздушну пратњу бродовима морнарице док пролазе кроз Ормуски мореуз. Авион Ф-15Е је ловац двоструке намене конструисан за извођење нападачких мисија и тренутно врши операције површинске борбене ваздушне патроле како би осигурао слободну и отворену поморску трговину у региону.“

Према писању портала „Драјв“, неки авиони опремљени су диспензерима бомби са могућношћу корекције утицаја ветра и резервоаром са инерцијалним навигационим системом, који може да носи касетну муницију. Осим касетних бомби, наводи се да авиони Ф-15Е носе и пар напредних ракета средњег домета типа ваздух-ваздух АИМ 120Ц и две инфрацрвене ракете кратког домета АИМ 9-Икс „Сајдвиндер“.

Већ постојеће тензије у региону додатно су погоршане почетком јула, када је Иран запленио нафтни танкер који је пловио под заставом Велике Британије у Ормуском мореузу, само неколико недеља након заплене иранског брода у Великој Британији код обале Гибралтара.

Након тог инцидента, Сједињене Америчке Државе објавиле су да намеравају да успоставе поморску силу, названу „Операција сентинел“, ради јачања безбедности у Персијском заливу, Ормуском мореузу, мореузу Баб ел Мандеб и Оманском заливу због недавних „саботажних напада“ на нафтне танкере који су се тамо налазили. Вашингтон је за наводне нападе окривио Иран, који је негирао оптужбе и оптужио Сједињене Америчке Државе и њихове регионалне савезнике за „потпиривање рата“ и „тајне операције“.

Амерички авиони са касетним бомбама патролирају изнад Арапског залива

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »