Путин наредио војсци да гаси пожаре у Сибиру

Председник Русије Владимир Путин наредио је руској војсци да помогне у борби с дивљим пожарима који су букнули широм Сибира након што су рекордно високе температуре претвориле огромна шумска пространства у кутију шибица. Пожар је захватио област величине Белгије, пише Блумберг.

Русија је прогласила ванредну ситуацију у четири сибирска округа због пожара, након што се облак дима видљив из свемира протегао до планине Урал.

Путин је после састанка са министром за ванредне ситуације Јевгенијем Зиничевом наредио министарству одбране да се придружи борби са пожарима, саопштио је Кремљ.

Мобилизација, наводи Блумберг, означава промену приступа. Како се наводи, пожар је настао због температура које су биле више за око шест степени Целзијуса изнад тридесетогодишњег просека.

Било је напора да се локализују само пожари који су избили на 107.000 хектара, од укупно три милиона хектара захваћених ватром, саопштила је Федерална агенција за шумарство.

Портпарол Гринписа за Русију Ален Алаквердов рекао је да постоји опасност да то буду најгори пожари од када је влада донела правилник 2015. године по коме су власти могле да игноришу пожаре који нису представљали директну претњу људима и имовини.

«Због климатских промена, виђамо много већу учесталост екстремних временских појава,» рекла је Оксана Тарасова, шеф Одељења за истраживање атмосфере и заштите животне средине Светске метеоролошке организације у Женеви.

Према њеним речима све се чешће виђају дужи периоди без падавина и са вишим температурама који стварају идеалне услове за такве пожаре.

Више од 800.000 људи потписало је петицију којом се позива на увођење ванредне ситуације широм Сибира.

Прикупљање потписа почело је у Томску, граду који је око 700 километара удаљен од епицентра пожара.

Тај град је већи део јула био прекривен димом.

РТС, BLOOMBERG.COM

Путин наредио војсци да гаси пожаре у Сибиру

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »