Објављен план распродаје Украјине: Банке, земљиште, природни ресурси…

Заменик шефа канцеларије председника Украјине Алексеј Гончарук изјавио је у интервјуу за „Блумберг“ какве економске реформе власти планирају да спроведу.

Према његовим речима — Владимир Зеленски намерава да спроведе приватизацију државних компанија која ће обухватити, поред свега осталог, и железницу и пошту и банке.

„Прво треба продавати банке. Када покажемо промене у приступу приватизацији и продаји пољопривредног земљишта, када привучемо неколико великих компанија за ископавање природних ресурса, сви ови примери ће дати јасан сигнал да су се правила променила“, објаснио је Гончарук.

Он је додао да Кијев у септембру такође планира да са ММФ-ом закључи нови споразум који ће заменити постојећи, који истиче крајем године. Власти такође планирају да смање буџетски дефицит и укину мораторијум на продају земље, а након преговора са Светском банком одлучиће се да ли ће странци моћи да купе земљу, или ће њена продаја бити ограничена. Допринос за БДП која се очекује од укидања мораторијума на продају земље процењује се да ће бити између 0,5 и 3 одсто.

Раније је Зеленски изјавио да је Међународни монетарни фонд поуздан партнер Украјине, тако да ће Кијев наставити да сарађује са овом организацијом. Колега председника Дмитриј Разумков такође је говорио о потреби укидања мораторијума на продају земље, који је на снази у Украјини већ 14 година.

Објављен план распродаје Украјине: Банке, земљиште, природни ресурси…

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »