Може ли Хрватска да се нада скором уласку у “Шенген”?

Дан пре доласка нове председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у Загреб, из Брисела је стигла вест да је Хрватска завршила технички део посла за улазак у шенгенски простор. То значи да су задовољени сви критеријуми кад је реч о чувању граница које ће, уласком Хрватске, постати и европске. То, међутим, не значи да ће Хрватска скоро у «Шенген», јер је чека политичка одлука свих чланица ЕУ, које су у шенгенском простору.

Фото Schengen visa info

Поређења ради, ни Румунија ни Бугарска још увек нису у «Шенгену», иако су пре више година завршиле технички део посла, а Холандија се и даље противи да оне буду део заједничког европског простора.

Један од разлога је у томе што Европа контролише колико се спроводе владавина права и борба против корупције, а процена је и Немачке и Француске да, на том пољу, Румунија и Бугарска још не задовољавају.

Са друге стране, и Хрватска ће у периоду који следи морати да докаже да се у дело спроводе све оне обавезе које је преузела уласком у ЕУ што, између осталог, значи и поштовање права мањина. Словенија је, незадовољна што Хрватска не спроводи одлуку арбитражног суда, најавила да ће блокирати улазак у «Шенген», иако би баш тој земљи одговарало да комшије преузму контролу над европским границама.

Британски Би-Би-Си објавио је репортажу која указује на чињеницу да хрватски полицајци силом терају избеглице које долазе из БиХ, туку их и отимају им мобилне телефоне, што компромитује правила која треба да се спроводе на европским границама, па би то додатно могло да угрози хрватски улазак у «Шенген».

У овом тренутку, више од 6.000 полицајаца даноноћно контролише копнену границу Хрватске и БиХ, а када Хрватска уђе у «Шенген» управо се на том простору очекује и највећи број улазака и излазака путника који иду у Европу и враћају се из ње. Врше се и велике припреме и за све оно што ће се догађати на граници Хрватске и Србије, с тим да хрватска страна наглашава да је и до сада остварена добра сарадња.

У овом тренутку, незахвално је говорити о томе кад је реално да Хрватска приступи Шенгену, али се то може очекивати у року од неколико година. У оптималној варијанти чак и догодине, пошто престане хрватско председавање, или до краја 2024. године, док траје мандат садашње комисије.

МОР: ХРВАТСКА ДА ПРИЗНА ЗЛОЧИНЕ У НДХ

Амбасадор Израела у Загребу Илан Мор позвао је Хрватску да призна злочине почињене у НДХ, који, како је рекао, треба да постану и предмет изучавања у образовном систему.

— Морате се суочити с тим — поручио је Мор у интервјуу за Н1 телевизију. — Преузмите одговорност за будуће генерације. Рецимо истину о ономе што се на овим просторима догодило између 1941. и 1945. током Независне Државе Хрватске.

Упитан како се осећа када пролази загребачким улицама и види свастику или усташко слово «у», Мор каже да га то растужује.

— Важно је да средњошколци посете Јасеновац — рекао је израелски дипломата. — Важно је да знају историјску истину. Свастици и овом слову ‘У’ није место у школи, влади ни држави.

МОДЕРНИЗОВАНА ГРАНИЦА

Технички део посла за Хрватску је био веома компликован, укључивао је и обнову многих аеродрома, а са европским новцем полиција је добила и најмодернију опрему за контролу граница дању и ноћу.

Ј. Керблер

Може ли Хрватска да се нада скором уласку у “Шенген”?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »