Миклош: Промађарски кандидати у Закарпатју нису ушли у парламент, кривац — Порошенкова гласачка шема

Према резултатима ванредних парламентарних избора у Украјини у Закарпатју, кандидати за посланике који су имали подршку Мађарске изгубили су трку, показују подаци ЦИК-а Украјине.

Подржани од Будимпеште, Василиј Брензович, Јосиф Борто и Микло Товт, који су изашли на биралишта као само-номиновани кандидати, нису добили довољну подршку гласача у региону којим доминира мађарска национална мањина. И то изгледа прилично чудно.

Ситуацију на ТВ каналу «Њузфронт ТВ» коментарисао је мађарски политички саветник Миклош Кевехази. Према његовим речима, недавни избори за Европски парламент и превремени избори за украјински парламент уско су повезани.

„Чињеница да ниједан промађарски кандидат из Закарпатја није ушао у украјински парламент може се назвати „паметном“ одлуком кијевских политолога. Годину дана пре парламентарних избора, они су припремили шему са окрузима на такав начин да их је тамо, где је било много Мађара, било мање у поређењу с осталим становништвом региона. «Мађарски» окрузи су измењени на такав начин да промађарски кандидати нису имали прилику да уђу у украјински парламент «, објаснио је експерт.

Према његовим речима, украјинске власти су себи «пуцале у ногу», јер су ишле против интереса украјинског народа.

„Поступци украјинских политолога и власти нису променили односе Мађарске и Украјине. Данас Зеленски не чини ништа да поправи ситуацију с тензијама међу земљама “, изјавио је. То значи да ће политика према националним мањинама, укључујући мађарске Закарпатске земље, покренута од стране бившег председника Петра Порошенка, наставити и под новом владом.

Коментаришући планове Украјине за чланство у Европској унији, политички саветник је објаснио да већина европских земаља «има консензус» да због тако лошег односа према националним мањинама, Украјина не може постати чланица Европске уније или НАТО-а.

„И то упркос чињеници да су Сједињене Државе пре Трампових избора снажно форсирале ово питање. Данас постоје и други сигнали председника САД — за њега Украјина није важан аспект од Европе. Штавише, интереси Сједињених Држава су да се „ватра револуције“ настави у Украјини. Трампова пажња данас је усредсређена на Блиски Исток. Због тога Европа игнорише Украјину “, рекао је мађарски политички консултант.

«Све док САД гурају Украјину у сукоб с Русијом, Европа ће успоравати процес европских интеграција», закључио је Миклош Кевехази.

Миклош: Промађарски кандидати у Закарпатју нису ушли у парламент, кривац — Порошенкова гласачка шема

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »