Китаровићева демaнтује Џерузалем пост: Нисам то рекла

Апсолутно је нетачно да сам БИХ прозвала нестабилном и повезивала с тероризмом, рекла је председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, демантујући писање «Џерузалем поста».

Израелски лист објавио је како је Колинда Грабар-Китаровић, која борави у посети Израелу, рекла да је БиХ «врло нестабилна и да су је у одређеном погледу преузели људи повезани с Ираном и терористичким организацијама».

«Земља је под контролом милитантног ислама који је доминантан у одређивању ставова», преноси лист у интернет издању наводну изјаву хрватске председнице.

«Јесте ли рекли оно што пише Џерузалем пост?», питали су новинари Грабар-Китаровићеву. «Апсолутно не», одговорила је хрватска председница.

«С председником Израела разговарала сам у контексту у којем говорим о БиХ и другим суседним државама и што сам, уосталом, рекла на прес-конференцијама пре сусрета с председником Ривлином и с Нетанијахуом – а то је да наше суседне државе желим што пре видети у чланству ЕУ. Нисам давала интервјује и нисам давала изјаве новинарима, мимо те две прес-конференције», истакла је Грабар Китаровићева, преноси регионална телевизија Н1.

Упитана да коментарише оштре реакције из БиХ, Грабар Китаровићева је рекла да су то су коментари на коментаре једне новинарке.

«Понављам то нисам рекла. Жестоке реакције које успоређују Хрватску с фашизмом у потпуности одбацујем, то је тотални нонсенс», додала је хрватска председница.

Према њеним речима, дошло је време да се поразмисли о односима Хрватске и БиХ.

«Управо супротно, у последње време нажалост видимо низ корака које БиХ продузима према Хрватској, а који су прилично агресивни. Требало би да разговарамо о сарадњи, како можемо једни другима помоћи у решавању проблема», рекла је Грабар Китаровићева.

Навела је да је Хрватска остаје спремна да помогне свакој суседној држави укључујући и БиХ у процесу реформи, како би што пре постала чланица ЕУ.

У међувремену, огласила се и Канцеларија хрватске председнице поруком да је «у међудржавним односима врло је неуобичајено да се реагује на непроверене написе медија».

«Свака држава најприје би послала свог амбасадора у Хрватској да провери наводе, па би онда реаговала на одговарајући начин», наводи се у саопштењу.

Танјуг

Китаровићева демaнтује Џерузалем пост: Нисам то рекла

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »