Китаровић током посете Израелу «оплела» по суседима: БиХ је нестабилна земља коју контролише милитантни ислам

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која борави у тродневној посети Израелу, у разговору са председником Израела Реувеном Ривлином осврнула се на питање миграната и казала да је БиХ нестабилна земља коју сада контролише милитантни ислам, пренео је Џерузалем пост.

Хрватска председница је навела да мигранати не желе да остану у Хрватској већ да пређу у Немачку. Иако они махом тврде да су сиријске избеглице, већина их је из Африке или Пакистана и настоје да се пробију преко границе са БиХ, за коју је Китаровић навела да је веома нестабилна и да су је у извесним аспектима преузели људи који имају везе са Ираном и терористичким организацијама, пише Џерузалем пост.

Она је казала, како наводи израелски лист, да БиХ сада контролише милитантни ислам, који је доминантан у одређивању агенде.

Једна од главних тема током састанка Грабар Китаровић и Ревлина, биле су комеморације Холокауста, едукација и реституција везане за Холокауст.

Грабар-Китаровић је пружила уверавања Ривлину да Хрватска не покушава да негира своју прошлост, преноси Џерузалем пост.

Хрватска председница је у приватном делу састанка затражила Ривлинову помоћ у решавању спора хрватске владе и загребачке општине са Светским јеврејским конгресом и јеврејском заједницом у Хрватској.

Хрватска влада је предложила оснивање споменика за жртве Холокауста, а пројекат је преузела загребачка општина, али одређени делови јеврејске заједнице сматрају да општина настоји да улепша хрватску фашистичку прошлост, наводи израелски лист.

Грабар-Китаровић је пружила уверавања Ривлину да то није случај и да Хрватска не покушава да негира своју прошлост.

Загребачка општина је чак понудила да изгради други споменик у складу са жељама јеврејске заједнице, али ни та понуда није помогла да се оконча спор.

 

 

 

 

Китаровић током посете Израелу «оплела» по суседима: БиХ је нестабилна земља коју контролише милитантни ислам

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »