НАТО о руској донацији: Поштујемо право Србије да бира своје политичке и безбедносне аранжмане

НАТО у потпуности поштује суверенено право свих држава, укључујући Србију, да бирају своје политичке и безбедносне аранжмане, наводи се у одговору Северноатлантске алијансе на питање Радија Слободна Европа (РСЕ) о руској донацији војне опреме Србији, а имајући у виду западне санкције Москви због припајања Крима.

Фото: МО

На питање о одлуци Румуније да блокира транспорт поменутог војног континента преко њене територије, НАТО у саопштењу наводи да би о том конкретном догађају питање требало упутити властима у Букурешту.

НАТО у саопштењу истиче партнерски однос који има са Србијом.

«Србија је била домаћин највеће цивилне вежбе у случају ванредних ситуација, чиме је помогла НАТО савезницима, али и самој себи и другим партнерима да буде боље припремљена у суочавању са природним катастрофама, као што су поплаве и шумски пожар», наводи НАТО и истиче заједнички напор на реформи снага безбедности и институција у Србији.

Фото: МО

Када је реч о другим видовима сарадње, НАТО посебан значај придаје обуци припадника Војске Србије, чиме им се помаже да дају свој допринос у међународним мировним мисијама.

«Инвестирали смо милионе евра како бисмо помогли Србији да уништи више од 200 тона муниције. Србија је такође заједно са НАТО радила на обуци ирачког војно-медицинског особља, чиме је допринела стабилности на Блиском истоку», стоји у саопштењу.

Фото: МО

У Нишу је јуче приказано 10 оклопних возила које је Русија донирала у оквиру војно-техничке сарадње

НАТО о руској донацији: Поштујемо право Србије да бира своје политичке и безбедносне аранжмане

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »