Караџић улаже жалбу због онемогућавања контакта са породицом путем видео позива

Први председник Републике Српске Радован Караџић, који у притворској јединици у Хагу чека размешај у затвор у којем ће служити доживотну казну, жалио се председнику хашког Механизма за кривичне судове јер му нису омогућени видео позиви из притвора ради комуникације са породицом.

EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Караџићева одбрана сматра да управа притворске јединице у Хагу на овај начин крши његово право на породични живот и подсећа да је у том притвору већ 11 година, а посете породице могу да се остваре тек два пута годишње.

У жалби Караџићев адвокат Питер Робинсон указује да ће се његов притвор продужити још неколико месеци, док Секретаријат Механизма не пронађе државу у којој ће он издржавати казну доживотног затвора и подсећа да је око 1.775 километара удаљен од породичног дома на Палама.

Такође се позвао на пресуду Европског суда за људска права који сматра да су власти дужне да затвореницима омогуће и осигурају право на породични живот, посебно јер је то битно за њихову рехалибитацију.

Караџићев адвокат у жалби подсећа да је технологија видео позива лако доступна у затворима широм света, укључујући и затворенике из Механизма који служе своје казне у другим земљама, као што су Финска и Пољска.

«Управо из разлога што су затвореници били затворени далеко од својих породица, холандски затворски систем омогућио је видео позиве за затворенике из Норвешке који служе казне у Холандији», подсећа се у жалби.

Због свега наведеног Робинсон сматра да председник Механизма треба да преиначи одлуку Секретаријата и наложи му да у одређеном року уведе могућност видео позива из притворске јединице у Хагу.

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је 20. марта Караџића на доживотни затвор због геноцида у Сребреници и злочина пртив човечноасти, кршења закона и обичаја ратовања.

Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Трибунала у Хагу којом је у марту 2016. година био осуђен на 40 година.

 

Караџић улаже жалбу због онемогућавања контакта са породицом путем видео позива

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »