Изетбеговић: Србија ће морати да призна геноцид ако жели да постане део ЕУ

Лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да се не може повезивати будући статус тзв. Косова се неким новим статусом Републике Српске (РС).

Бакир Изетбеговић (фото: Лола Ђорђевић)

«Неће они моћи повезивати будући статус Косова се неким новим статусом РС, јер и на Косову и у БиХ је иста страна, српска, направила злочине, геноцид, довела до интервенције међународне заједнице и НАТО удара како би се зауставило ужасно насиље над несрбима», рекао је Изетбеговић за портал «Радиосарајево.ба».

Он је оценио да «нема историјских, моралних нити правних претпоставки» за самосталност Републике Српске.

«Не може цивилизован свет осудити удружени злочиначки подухват, који су предводили (Радован) Караџић и (Ратко) Младић, послати их обојицу на доживотне робије, а затим допустити да се насилни пројекат овог двојца доврши политичким средствима», казо је Изетбеговић.

Према његовим речима, то би био «пораз цивилизације пред варварима, пораз међународног права, пораз сила и велесила које су гарант Дејтонског мировног споразума».

«Ми ћемо се томе супротставити свим средствима и сигурно у том отпору нећемо остати сами. Не верујем да ће ствари кренути у том смеру. Ипак је то само додатни адут којим се прети како би се постигло повољније решење за Србију у одређивању будућег статуса Косова“, сматра лидер СДА.

Изетбеговић је навео да ће Србија «морати да призна геноцид и да престане да штити ратне злочинце, ако жели да постане део Европске уније».

«То је део званичног документа ЕУ, који се односи на наставак европског пута Србије. И управо је слабљење ЕУ, Брегзит, јачање суверениста, јачање Русије и њеног присуства на Балкану, исламофобија и мигрантска криза која слаби позицију муслимана, а тиме и Бошњака у Европи, отворила нове апетите код српских лидера», оценио је он.

Изетбеговић: Србија ће морати да призна геноцид ако жели да постане део ЕУ

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »