Фарса се наставља: Харадинај затражио од Уставног суда тумачење његове оставке

Бивши премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај саопштио је да је у понедељак, 29. јула од Уставног суда затражио тумачење оставке коју је поднео 19. јула и будућег функционисања владе до, како наводи, одржавања ванредних парламентарних избора.

Он је на свом Фејсбук профилу написао да је сврха његовог захтева Суду да добије појашњење правне ситуације настале у новим околностима.

Сматра да је то његова одговорност како би, како каже, до наредних избора влада функционисала у оквиру уставног и правног оквира.

Харадинај је рекао да се нада хитној реакцији Уставног суда и додао да ће поштовати његову одлуку било каква да буде.

Истовремено, он је позвао председника привремених приштинских институција Хасима Тачија, парламент и политичке странке да предузму све активности потребе за одржавање ванредних пралментаних извора.

Хардинај је поднео оставку пошто је позван да се појави у Хагу пред Специјалним судом за ратне злочине 1998-2000. бивше ОВК, чији је био један од команданата.

 

ХАРАДИНАЈ ПОЗВАО НА КОНСУЛТАЦИЈЕ ВЕСЕЉИЈА И ЉИМАЈА

Бивши премијер тзв. Косова, Рамуш Харадинај, који чека тумачење уставног суда о статусу владе након оставке коју је поднио, позвао је за утораклидере странака владајуће ПАН коалиције на, како каже, консутације.

 

На питање о чему ће разговарати, иронично је одговорио да ће тема бити “глобално загревање”, пренела је приштинска газета Еxпрес.

 

Харадинај, који је 19. јула поднео неопозиву оставку, негирао је на конференцији за новинаре да је тај његов чин био “политичка калкулација”, већ да је то учцинио да би, како је казао, “спасао државу”.

 

Додао је да је на консултације позвао председнике ДПК И НИСМЕ, Кадрија Весељија и Фатмира Љимаја.

 

Потврдио је да је уставном суду упутио захтев за тумачење улоге владе у ситуацији насталој након његове оставе.

 

Истовремено је, казао је, “замолио председника (Хашима Тачија) И политицке странке да не одлажу расписивање ванредних избора”.

 

Рекао је и да његова Алијанса за будућност Косова подржава распуштање парламента, али да то, како каже, није учињено јер косовски устав не прецизира шта се дешава када премијер поднесе оставку.

 

Од своје странке је, каже, затражио да започне консултације са другим политичким субјектима које подржавају распуштање парламента, с обзиром на то да Тачи још ништа није предузео за превазилажење овонастале ситуације.

 

Навео је и да његов интерес није да седи у влади након оставке , али И да смаатра да то питање ипак треба да разјасни уставни суд.

 

Фарса се наставља: Харадинај затражио од Уставног суда тумачење његове оставке

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »