Џонсон: Британија напушта ЕУ без обзира на све

Британски премијер Борис Џонсон рекао је ирском колеги Леу Варадкару да ће Велика Британија 31. октобра изаћи из Европске уније «без обзира на све».

Са друге стране, Варадкар је рекао да споразум о Брегзиту не може поново да се отвара и да треба идентификовати «задовољавајуће» алтернативне договоре, преноси Ројтерс.

Џонсон је у телефонском разговору рекао Варадкару и да би питање такозваног ирског «бекстопа» по којем неће бити «тврде» границе између Републике Ирске и Северне Ирске, морало да буде искључено из сваког договора о изласку.

У саопштењу из Даунинг стрита, каже се да је Џонсон јасно рекао да ће влада приступити свим преговорима одлучно и енергично и у пријатељском духу и да је његова жеља да напусти ЕУ са договором, али да он мора да подразумева укидање «бекстопа».

Са друге стране, Варадкар је рекао да споразум о Брегзиту не може поново да се преговара и да треба идентификовати «задовољавајуће» алтернативне договоре који би могли да замене «бекстоп» у будућности, саопштено је из службе ирске владе.

Наводи се и да је Варадкар позвао Џонсона у Даблин да разговарају о Брегзиту и билатералним питањима укључујћи Северну Ирску.

Танјуг

Џонсон: Британија напушта ЕУ без обзира на све

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »