Бруталност хрватске полиције према мигрантима-главна тема писања западних медија

Након што су о проблемима које на граници Босне и Херцеговине и Хрватске имају мигранти јављали швајцарски медији, и ББЦ је објавио репортажу о понашању хрватских полицајаца према мигрантима под насловом «Претучени и опљачкани — како Хрватска управља својим границама».

На почетку снимка приказан је прелаз Маљевац на хрватско-босанскохерцеговачкој граници, коју бројни мигранти покушавају прећи како би се домогли Европске уније.

Али, како се наводи, многи од њих буду ухваћени и протерани натраг у Босну и Херцеговину. У репортажи, како преноси Тањуг, приказани су мигранти који показују модрице и ожиљке на тијелу говорећи: «Хрватска» и «Полиција».

Упозорење градоначелника Бихаћа

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић посведочио је, како је испричао, да хрватска полиција изводи «пушбацк» (протеривање) миграната у шуму према територији Босне и Херцеговине.

Рекао је хрватским полицајцима како је незаконито то што раде, а они су рекли, како јавља ББЦ, да им је «тако наређено» и «није на њима да о томе расправљају».

Британски јавни сервис подсећа како су прошле зиме активисти поставили камере на неке шумске стазе и успели снимити неколико поступака протеривања.

Полицајац признао да је добио наредбу

ББЦ је дошао и до полицајца који је суделовао у три «пушбацка», но пред камерама је пристао говорити само анонимно.

«Добио сам наредбу од свог шефа, а он од свог. Накнадно смо схватили да је то погрешно. Рекли су нам да их ухватимо пре него дођу до активиста за људска права или било којег места на којем могу затражити азил», анонимно је рекао новинарима.

Неки мигранти у репортажи тврде да су им хрватски полицајци украли сав новац и уништили мобилне телефоне.

Хрватска негира насиље

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић посетила је недавно то подручје и рекла како је «нормално» да нетко ко се провлачи кроз тај терен има модрице и огреботине. Према њезиним речима, хрватски полицајци нису користили силу већ само ниво силе прописану+ хрватским и европским законима.

Најмање 20.000 миграната дошло је тим путем прошле године, а још 5.000 их је у Босни и Херцеговини у покушају да уђу у ЕУ.

Хрватска негира незаконита поступања премда постоје такве снимке, закључује ББЦ.

 

 

Бруталност хрватске полиције према мигрантима-главна тема писања западних медија

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »